Nagyvilág

Elhunyt Gerald Ford

Kilencvenhárom éves korában meghalt Gerald Ford volt amerikai elnök. Bush szerint Ford "nagy amerikai" volt.

Gerald Ford volt az Egyesült Államok 38. elnöke, és az egyetlen, aki nem választással került az ország élére: a Watergate-botrány miatt lemondott Richard Nixont váltotta a Fehér Házban.

Ford januárban tüdőgyulladásban szenvedett, és augusztusban két kardiológiai beavatkozáson esett át a Minnesota állambeli Rochesterben.


Bush: nagy amerikai volt


“Az amerikai nép mindig csodálattal fog emlékezni Gerald Fordra a szolgálat iránti elkötelezettsége, jelleme és kormányának dicséretes vezetése miatt. Ford elnök nagy amerikai volt, aki sok évig odaadóan szolgálta országunkat. Nyugodtságával, tisztességével, józanságával és kiváló ösztöneivel Ford elnök segített begyógyítani a haza sebeit, és helyreállítani a közbizalmat az elnöki tisztségben” – írta Bush crawfordi birtokán kelt közleményében, utalva arra, hogy Ford a Watergate-botrány miatt lemondott Richard Nixont váltotta a Fehér Házban.


Az 1913-ban Omahában (Nebraska állam) született Gerald Rudolph Ford profi sportoló is lehetett volna. Kiváló labdarúgó volt, mégis úgy döntött, hogy jogot tanul a Yale-egyetemen. A II. világháborúban a haditengerészetnél szolgált. A neves szenátor, Arthur Vandenberg tanácsára lépett politikai pályára. Huszonöt éven át – 1948-tól 1973-ig – volt tagja a washingtoni kongresszusnak. 1965-től a republikánusok képviselőházi vezetőjeként hozzáértő politikusnak bizonyult.


Sportoló is lehett volna


1973-ban az Egyesült Államok alelnöke lett, a botrányok miatt visszavonulni kényszerült Spiro Agnew utódjaként. Amikor aztán Richard Nixon elnök maga is kénytelen volt távozni a Watergate-botrány miatt, Gerald Ford került a Fehér Házba. 1974. augusztus 9-én letette a hivatali esküt, egy hónapra rá amnesztiában részesítette elődjét, ami nagy vitákra adott okot politikai körökben. Súlyos örökséget vett át, az a feladat hárult rá, hogy helyreállítsa a nemzet bizalmát az elnökség iránt. Belpolitikájában Ford a gazdasági stabilitás megteremtésén fáradozott, külpolitikájában pedig Henry Kissinger külügyminiszter enyhülési politikáját követte. Helsinkiben 1975. augusztus elsején ő írta alá az Egyesült Államok nevében az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet Záróokmányát. Érdemei közt tartják számon, hogy amnesztiát hirdetett a vietnami háború amerikai dezertőrjeinek. 1975 szeptemberében kétszer is merényletet kíséreltek meg ellene.


Ford 1976 őszén alulmaradt a demokratapárti jelölttel, Jimmy Carterrel szemben, de azután is aktívan részt vett a politikai életben. Utóda, Carter ezekkel a szavakkal fejezte ki elismerését: “Mind a magam, mind a nemzet nevében szeretném megköszönni Gerald Fordnak mindazt, amit országunk sebeinek begyógyításáért tett”. 2000-ben kisebb agyvérzésen esett át. Idén januárban tüdőgyulladással kezelték, majd augusztusban a szív vérellátását javító műtétet, angioplasztiát hajtottak végre rajta, négy nappal azután, hogy szívritmusszabályozót kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik