Nagyvilág

Véglegesítették a kolozsvári oktatók menesztését

A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) szenátusa újabb határozatban rendelte el Hantz Péter és Kovács Lehel adjunktusok menesztését.

Magyari Tivadar, a magyar tagozat egyik, ideiglenesen megbízott vezetője elmondta: az egyetem fegyelmi bizottságának határozata a két oktatót azzal vádolja, hogy a BBTE szétzúzására, destabilizálására törekedtek, megrongálták az intézmény javait, a sajtón keresztül uszítottak, becsmérelték a BBTE-t, sértegették az egyetem vezetőségét, és kétségbe vonták azt is, hogy az egyetemen létezik magyar nyelvű oktatás. Ezek alapján a fegyelmi bizottság a két adjunktus elbocsátását javasolta.

A szenátus ülésén szerdán majdnem egy órás vita alakult ki, amelynek során többnyire román dékánok szóltak hozzá az ügyhöz. Ők Magyari szerint rendkívül szenvedélyesen fejtették ki, hogy a két adjunktus az önálló állami egyetemért és a BBTE-n különálló magyar karok létrehozásáért küzdő Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) égisze alatt kifejtett tevékenységükkel „sokat ártanak az egyetem arculatának”. Olyan román oktatók is a menesztésüket szorgalmazták, akik “a magyar tagozat őszinte barátai”.

Az ülésen a magyar tagozat ideiglenes vezetősége azt kérte, hogy ha meg is büntetik a két adjunktust, akkor az elbocsátásnál szelídebb szankciót alkalmazzanak, mert a két oktató munkájára szükség van a matematika- és fizikakar magyar tagozatán. A menesztési javaslat hetven támogató és öt ellenszavazatot kapott, kilencen pedig tartózkodtak. Magyari szerint az egyetemi szenátus elég hiányosan jelen lévő magyar tagjainak a többsége tartózkodott. Ezt azzal magyarázta, hogy a két adjunktus nem egyszer a magyar tagozat vezetőit is erőteljesen bírálta, ezért az ellenük indított fegyelmi eljárás kapcsán a magyar oktatók is megosztottak.

Hantz Péter november 22-én szerelt fel több magyar nyelvű táblát a BBTE épületeiben az ellen tiltakozva, hogy a többnyelvű feliratozásról már 2005-ben meghozott egyetemi határozatnak mai napig sem szereztek érvényt. Az oktatók menesztése a november 27-i szenátusi ülésen került szóba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik