Nagyvilág

Háborút jósol 2007-re a jordán király

Abdullah jordán király arra figyelmeztetett, hogy a Közel-Keleten akár három háború is kirobbanhat, ha a nemzetközi közösség nem tesz azonnali lépéseket a térségben.

A libanoni, iraki és a palesztin történések könnyen elérhetik azt a pontot, amikor már kontrollálhatatlanná válnak, és ez polgárháborúhoz vezethet – nyilatkozta az ABC amerikai televíziónak Abdullah jordán király, aki a héten az amerikai elnökkel és az iraki miniszterelnökkel is tárgyal majd az Irakban folyó erőszak megfékezéséről.


II. Abdullah jordániai király Ammánban látja vendégül George Bush amerikai elnököt és Núri al-Máliki iraki miniszterelnököt – derül ki a BBC beszámolójából. A király szerint e találkozón kell történnie már „valami drámainak”, mert „az iraki erőszak spirálja kezd ellenőrizhetetlenné válni”. Irak 2003. márciusi amerikai megszállása óta nem volt olyan súlyos merénylet, amely annyi áldozatot követelt volna, mint a csütörtöki összehangolt robbantássorozat a főleg síiták lakta bagdadi negyedben. Lehetséges hatását tekintve azzal a merénylettel hasonlítják össze, amelyet februárban követtek el egy szamarrai síita szentély ellen, s amely tulajdonképpen elmérgesítette a síiták és a szunniták közötti gyilkos ellenségeskedést.

A helyzet jelenlegi állása szerint minden esély megvan arra, hogy 2007-ben három polgárháborúval kell majd számolnunk a Közel-Keleten – mondta a király. A régió központi problémája továbbra is az izraeli–palesztin konfliktus maradt, ami alapvetően befolyásolja az iraki, a libanoni történéseket is, és ezen államok Szíriához való viszonyát – nyilatkozta.

Az Egyesült Államoknak nagyobb összefüggéseiben kellene kezelnie a problémát, és a konfliktus kezelésébe bevonni a régió minden államát, beleértve Szíriát és Iránt is – véli Abdullah. Ha egy regionális békefolyamat nem kezdődik el hamarosan, akkor elérkezik az a pont, amikor már „nem lesz miről beszélni” – mondta. A Bush-adminisztrációra egyre nagyobb nyomás nehezedik arra vonatkozóan, hogy bevonja Iránt és Szíriát a szomszédos Irakban folyó erőszakhullám megfékezésére. Az ezekkel az államokkal való közvetlen tárgyalások esélye azonban jelenleg igen csekély – írja a BBC.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik