Nagyvilág

Elkezdődött Kassán a II. Rákóczi Ferenc emlékünnepség

Kassán pompázatos külsőségek közepette kezdődött meg vasárnap a II. Rákóczi Ferenc vezérlő fejedelem újratemetésének 100. évfordulójára rendezett ünnepségsorozat záró rendezvénye, amelyen számos magyar és szlovák prominens politikus is részt vesz, köztük Sólyom László köztársasági elnök, Kassa város és a környező megye vezetői.

Száz évvel ezelőtt, 1906. október 29-én helyezték végső nyugalomra II. Rákóczi Ferenc és bujdosó társai földi maradványait Kassán, a Szent Erzsébet székesegyház kriptájában. A kassaiak a Habsburg-ellenes szabadságharc vezetőjének újratemetését elelevenítik fel vasárnap méltó pompával, látványos külsőségek közepette.

Az események a történelmi Abaúj megye székvárosának pályaudvarán kezdődtek. Ide futott be kétszáz utassal a Rákóczi-emlékvonat, amely Budapestről indulva a fejedelem hamvait szállító szerelvény útvonalán haladt végig, Miskolc, Szerencs, Sárospatak érintésével. Az utasokat a város vezetői és több száz kassai fogadta.

Arató Gergely, az oktatási és kulturális minisztérium államtitkára az ünnepélyes fogadtatáskor hangsúlyozta: II. Rákóczi Ferenc európai léptékben gondolkodott, értette és érezte a diplomáciai kapcsolatok akkoriban kialakuló nemzetközi hálóját. Szövetségi politikájában, tárgyalásai során a nemzetközi viszonyok figyelembe vételével kereste az önálló Magyarország helyét Európa politikai térképén.

A fejedelem szavait idézve azt mondta: II. Rákóczi Ferenc cselekedeteit az igazságosság vezérelte. “Jót tettem a szegényekkel(…), a balsorsot erős lélekkel viseltem, a sikerek nem tettek elbizakodottá, a közérdeket a magánérdekeim elé helyeztem, nappalaimat, éjszakáimat pihenés nélkül munkában töltöttem, megvetettem a gazdagságot, a közjó szolgálatát egészségem, életem, családom gyarapodása elé helyeztem. Adott szavamat szentül megtartottam.”

Mindannyiunk számára irányadó gondolatok ma is, 330 évvel születése után – fűzte hozzá az államtitkár, megjegyezve: a fejedelem nagy álmát, a nemzeti függetlenséget nem érte el, de a szabadságharcot lezáró béke 200 évre a többi tartományhoz képest nagyobb függetlenséget és a dinamikus fejlődés lehetőségét biztosította a történelmi Magyarországnak.

A pályaudvarról több ezer fős menet indult a belváros felé, korhű ruhába öltözött kurucokkal, hintókkal, lovasokkal. A díszmenet megrendezésére Beke Sándort, a kassai magyar színtársulat, a Thália Színház alapítóját, az Egri Gárdonyi Géza Színház nyugalmazott igazgató-főrendezőjét kérték fel. A rendező az MTI-nek elmondta: nem az 1906-os újratemetés pompáját ismétlik meg, hanem a fejedelem egyfajta balladisztikus hazatérésének misztériumát.

A színpompás felvonulást a történelmi városháza erkélyéről tekintette meg Sólyom László vendéglátói társaságában. Az ünnepség a Szent Erzsébet székesegyházban két nyelvű, ünnepi szentmisével folytatódik, a dóm előtt Sólyom László, Frantisek Kapi, Kassa főpolgármestere és Zdenko Trebula, a Kassa megyei közgyűlés elnöke mond beszédet.

Kassán tavasz óta tartanak a Rákóczi-év rendezvényei. Ezeknek egyik kiemelkedő jelentőségű eseménye volt, amikor a rodostói Rákóczi-ház pontos másaként 1906-ban itt felépített épület udvarán felállították a magyar állam adományozta, egész alakos Rákóczi-bronzszobrot, Győrffy Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész alkotását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik