Nagyvilág

Szlovák–magyar megbékélési szerződést ajánl Caplovic

A cseh–német és a francia–német megbékélési nyilatkozatok mintájára közös szlovák–magyar nyilatkozattal szeretné véglegesen lezárni a szlovák–magyar ellentéteket Dusan Caplovic szlovák kormányfőhelyettes.

„Meg kell békélnünk a történelemmel egy közös nyilatkozatban, amely lerombolná a múltban köztünk keletkezett összes falat” – jelentette ki Caplovic abban az interjúban, amelyet a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap csütörtöki kiadása közölt.

„Eljött az ideje annak, hogy itt a Duna mellett is a két (szlovák és a magyar) parlament kiadjon egy ilyen nyilatkozatot, hogy magunk mögött hagyhassuk a múltat, és a jövőbe tekinthessünk” – szögezte le a legerősebb kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia alelnöke.

Megjegyezte: szükségesnek tartja, hogy a két ország kormányfői, parlamenti elnökei és államfői sürgősen találkozzanak, és megbeszéljék a problémákat.

A pozsonyi Pravda szerint a politikusok kezdték

A pozsonyi Pravda szerint nem a magyarverések voltak előbb, hanem a Szlovákia elleni kampány, és ez nem Pozsonyban vagy Budapesten, hanem Strasbourgban és Brüsszelben kezdődött már azt megelőzően, hogy Robert Fico kormánya megalakult volna. A lap szerint e kampányt nem holmi neveletlen utcai vagányok, nem is futballhuligánok, hanem politikusok indították el. A Ján Slota ostoba kijelentésein felbuzdult izommutogatók csak ezután következtek, „és már lángban is állt a háztető.” Most már értelmetlen azt vizslatni, vajon melyik fél öntött korábban olajat a tűzre. „Az érzelmek immár mellőzendők, most már csak a józan ész vezérelhet minden oldalon: otthon is, külföldön is” – így a szlovák baloldali lap.

SME: a magyar újságírók egyoldalúan tudósítanak

A liberális SME beszámol az alig száz nyitrai értelmiségi erőszakellenes békemenetéről, a szlovákiai magyarverésekkel kapcsolatos magyarországi médiavisszhangról, amely a lap szerint „kissé egyoldalú”, már csak azért is, mert kritikátlanul azonosul a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) véleményével, miszerint a feszültség azzal kezdődött, hogy a szélsőségesen nacionalista Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja (SNS) kormányzati szerephez jutott. A cikkíró szerint a magyar média egyes szlovákiai tudósítói „közvetlenül kötődnek az MKP-hoz”.

Új Szó: Nyitrában több volt a rendőr és az újságíró, mint a civil

A Pozsonyban megjelenő Új Szó szintén beszámol a nyitrai magyar diáklány elleni támadás helyszínén megrendezett rokonszenvmenetről, de mint jelzi, az alig száz résztvevő között több volt a rendőr és újságíró, mint a maroknyi civil résztvevő. A lap közel száz szlovákiai közéleti személyiség által jegyzett felhívást közöl, melynek aláírói elsődlegesen a politikusokat teszik felelőssé a kialakult feszültségért, egyszersmind annak kezeléséhez ajánlásokat is tesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik