Nagyvilág

Tovább tart a cseh kormányalakítási huzavona

Közel kéthavi huzavona után hétfőn sem történt előrelépés a cseh kormányalakítási tárgyalásokon. A hárompárti jobbközép koalíció, illetve a Cseh Szociáldemokrata Párt képviselői még abban sem értettek egyet, hogy miről is fognak tárgyalni.

Bár a múlt héten bejelentett megállapodás szerint a feleknek a kormányprogram tervezetéről kellett volna véleményt cserélniük, kiderült, hogy ez még nem létezik.”Miután nincs semmiféle kormányprogram-tervezet, a cseh szociáldemokrácia a koalíciós szerződés illetékes részét tekinti kiinduló pontnak, nulladik változatnak, s ezt fogjuk áttanulmányozni, erről fogunk tárgyalni” – mondta a találkozó után Bohuslav Sobotka, a szociáldemokrata párt első alelnöke.

Leszögezte, hogy a szociáldemokraták nem kívánnak belépni a hármas koalícióba, amit Mirek Topolánek, a Polgári Demokratikus Párt kormányalakítási tárgyalásokkal megbízott elnöke ajánlott fel. Sobotka nem zárta ki, hogy ha a koalíció hajlandó lenne a kormányprogramban bizonyos kompromisszumokra, a szociáldemokrácia “megtűrhetné” ezt a kormányt. Jelzésértékű, hogy az eredményről a két fél külön sajtóértekezleten tájékoztatta az újságírókat.

A polgári demokratákból, kereszténydemokratákból és a zöldekből álló koalíciós oldal viszont egyértelműen azt hangsúlyozta, hogy a koalíciós szerződést véglegesnek tekinti, s azon nem kíván változtatni. A koalíció alapvetően azt szeretné megvitatni a szociáldemokratákkal, hogy osszák el a parlament vezető tisztségeit, s milyen feltételek mellett lenne hajlandó a párt lehetővé tenni, hogy az új kormány bizalmat kaphasson a parlamenttől. A koalíció azt szeretné, hogy minderről szerdáig írásos megállapodás szülessen, amit azonban a szociáldemokraták nem tartanak valószínűnek.

A házelnök személye a tét


A szerdai dátum azért fontos, mert addig lehet új jelöltet állítani a parlamenti alsóház elnöki tisztségére. Az immár ötödik választási kísérletre pénteken kerül sor. Az előző négy kísérlet kudarccal végződött. A koalíció felajánlotta ezt a tisztséget a szociáldemokratáknak, ha annak fejében lehetővé tennék a jobbközép kormány megalakulását. A szociáldemokraták ezt a jobboldal és a baloldal közötti kiegyenlített erőviszonyokra való tekintettel kevésnek tartják, s programbeli egyeztetést követelnek.

A házelnöki tisztségért azért folyik ilyen nagy küzdelem, mert ha az első két kormányalakítási kísérlet megbukna, akkor a harmadik esetben már nem az államfő, hanem a házelnök ad erre megbízatást. Miután Václav Klaus tudatta, hogy Jirí Paroubek szociáldemokrata pártelnök tőle megbízatást ne várjon, a párt a házelnöki poszt megszerzésével szeretné megszerezni magának ezt az esélyt.

Fogytán Klaus türelme

Csehországban már majdnem két hónapja folyik a kötélhúzás a kormányalakítás körül, de eddig minden gyakorlati eredmény nélkül. Még a házelnököt sem sikerült megválasztani, ami pedig feltétele annak, hogy lemondhasson a Paroubek vezette eddigi kormány, s az államfő új kormányfőt nevezhessen ki.

Václav Klaus egy hétfői lapinterjúban jelezte: türelme fogytán, s nem kíván a végletekig kivárni. “Úgy vélem, törvényes és lehetséges, hogy az egyik kormányalakítási változatot sem sikerül megvalósítani. Akkor a pártoknak meg kell egyezniük, hogy mit is akarnak: egy bizonyos időre egy nem politikusi kormányt, vagy pedig új választást” – mondta a Mladá Fronta Dnes című lapban Klaus, aki még a múlt héten augusztus elejéig adott határidőt Topoláneknek, hogy beszámoljon neki a kormányalakítási tárgyalások eredményéről.

A kormányalakítási probléma lényege, hogy az új jobbközép koalíciónak és a szociáldemokrata-kommunista ellenzéknek egyaránt 100-100 mandátuma van a 200 tagú alsóházban, aminek következtében az egyik fél sem tudja a másikat leszavazni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik