Nagyvilág

Német újságcikk miatt haragszanak a Kaczynski ikrek

Elhatárolódást vár a német kormánytól a lengyel miniszterelnök, miután egy szélsőbaloldali napilap szatíraírója krumplinak nevezte ikertestvérét, Lech Kaczynski államfőt.

Izraeli aggályok

Az izraeli kormány arra kérte a lengyel kormányt, hogy a lengyel–izraeli cserediákprogramot vegye ki a nevelésügyi minisztérium hatásköréből, és más hivatalhoz helyezzék. A nevelésügyi minisztériumot Roman Giertych pártja, a lengyel családok ligája, a PiS koalíciós partnere igazgatja, amely nacionalista eszméket vall. Az izraeli nagykövet azt nyilatkozta Frankfurter Allgemeine Zeitungnak, hogy semmilyen kapcsolatban nem szeretnének állni a ligával, és ő személy szerint mindenféle találkozást el szeretne kerülni Giertychhel. Giertych visszautasította az izraeli nagykövet antiszemita vádjait.

A kijelölt miniszterelnök, Jaroslaw Kaczynski szerint most Németországnak kell lépnie, hogy megjavuljon a kapcsolat Lengyelország és nyugati szomszédja között. „Most a partnerünkön van a sor, hogy a kapcsolatunkat javítsa, mivel mi nem sértettünk meg senkit” – nyilatkozta hétfőn a Wprost nevű újságnak a miniszterelnök.

Kaczynski a Tageszeitung (taz) nevű német újságban június végén megjelent szatírára hivatkozott, amelyben a miniszterelnök ikertestvérét, Lech Kaczynski, Lengyelország jelenlegi köztársasági elnökét az „új lengyel krumplinak” nevezte. Anna Fotyga lengyel külügyminiszter és a köztársasági elnöki hivatal ezek után a tazt a német nemzeti szocialista propagandalaphoz, a „Die Stürmer”-hez hasonlította, valamint felszólította a német kormányt, hogy a nyilvánosság előtt fejezzi ki sajnálatát a példa nélküli tett miatt.

A szatírát közlő taz egy szélsőbaloldali beállítottságú lap, amely leginkább a német fiatalok körében közkedvelt. A napilap folyamatosan a csőd szélén áll, újságírói minimális bérért dolgoznak, igaz elkötelezetten – néhány nagynevű német újságíró is csatlakozik időről időre a szerkesztőséghez. Az országos terjesztésű napilap nem tartozik az olcsóbb újságok közé, a főszerkesztő olvasókhoz intézett leveleiben gyakran magyarázza el, hogy a szerkesztőségi elveknek megfelelően hirdetéseket nem fogadnak, ezért az újság árából kell fenntartaniuk magukat. A tazban rendszeresen jelennek meg mélyebb elemzések, radikálisabb írások például az amerikai politikáról, a környezetvédelemről, a közel-keleti válságról, illetve az olajüzletről.

Következmények

Jaroslaw Kaczynski a Wprostnak adott interjújában azt hangsúlyozta, hogy hiba lenne a részükről, ha ők kezdeményeznék a békülést Németországgal. „Csak azt mondhatom, hogy egy idegen államfő becsmérlése egy bűntett, amelyből következtetéseket kell levonnunk. Ez a sértés példa nélküli volt, még ennek az újságnak a történelmében is” – mondta Kaczynski. A lengyel köztársasági hivatal már az interjú előtt közölte, hogy elvárják, hogy a német elit elhatárolódjon a taztól. A taz főszerkesztője egyébként azzal védekezett, hogy ez a cikk egy szatíra volt, melynek szerzői szubjektív véleményüket írják le. Kaczynskiék pártja azt követeli, hogy a szerzőt börtönbüntetéssel sújtsák.

A német kormány szóvivője, Ulrich Wilhelm az ügyet követően azt nyilatkozta, hogy a tazban megjelentek nem a kormány véleményét tükrözik, és a cikkért nem vállal felelősséget a német vezetés. Hivatalos sajtótájékoztatóján a szólásszabadság alapelveinek tiszteletben tartását hangsúlyozta.

Kaczynski a Wprostnak arról beszélt, hogy átalakítják a lengyel külpolitikát. Lengyelország nem fog „nacionalista” külpolitikát követni, de „egy nagy európai országnak megfelelő” külpolitikát. Azt hangsúlyozta, hogy az Európai Unió a nemzetek Európája, ahol a nemzeti orientáltságú politika, amelyeket a partnerünk is űz, teljesen általános. “Nem hagyjuk magunkat meggyőzni, hogy az Unióban nem létezik nemzeti külpolitika, hiszen több tagország is hasonló elveket követ.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik