Nagyvilág

Lemondott a Dzurinda-kormány Szlovákiában

Átadta lemondását Ivan Gasparovic államfőnek Mikulás Dzurinda, a szlovák kormány eddigi miniszterelnöke, aki az elmúlt nyolc évben, csaknem két teljes választási ciklusban többféle koalíciós szövetségben, hosszú ideig kisebbségi pozícióban kormányozta az országot.

Az államfő a június 17-i előrehozott választás eredményei nyomán távozni kényszerülő Dzurinda lemondását elfogadta és ezzel megszűnt az eddigi kabinet kormányzati szerepe. A leköszönő kormány tagjai már beültek a nap során megalakult új parlament ellenzéki széksoraiba. A kedden megalakult törvényhozásban a Robert Fico vezette szociáldemokrata Smernek az erőteljes nemzetközi visszatetszést kiváltó Ján Slota vezette ultranacionalista Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) és a hasonló besorolású Vladimír Meciar vezette Néppárt – Demokratikus Szlovákiáért Mozgalommal (LS-HZDS) együtt nyolcvanöt mandátuma van, a három párt alkotta ellenzéknek pedig hatvanöt.

A Dzurinda-kabinet távozásával megszűnt az 1998. óta kormányzati pozícióval bíró Magyar Koalíció Pártjának (MKP) végrehajtó hatalmi pozíciója is. Az MKP a négyéves megbízatással induló százötven tagú parlamentben húsz képviselővel folytatja politikai tevékenységét, melynek elsődleges küldetése a félmilliós lélekszámú szlovákiai magyar nemzeti közösség érdekeinek képviselete.

Az MKP politikai, törvényhozó és jogvédő szerepe a várakozások szerint a jövőben igen csak megnehezül, mert a magyarellenesség a legerősebb kormánypárt, a Fico vezette Smertől sem idegen, az pedig tudvalevő, hogy két koalíciós partnere a kilencvenes évek második felében, közösen kormányozva milyen súlyos károkat tett a szlovákiai magyarok jogbiztonságában, elsősorban a nemzetiségi oktatás és a nyelvhasználati jogok területén. Jóllehet, Rober Fico a nemzetiségi jogokat illetően a status quo megtartását ígéri, elemzők szerint – koalíciós partnereinek nacionalista indulatai miatt – ezt aligha tudja majd szavatolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik