Nagyvilág

Nem sikerült házelnököt választani Csehországban

Nem sikerült megválasztani első nekifutásra a júniusi választás eredménye alapján megalakult új cseh képviselőház elnökét.

Bár a parlamenti alsóházban öt párt képviselteti magát, hivatalos jelöltet Miroslava Nemcová személyében csak a választáson győztes Polgári Demokratikus Párt (ODS) állított. Nemcovát a csütörtökön megtartott két titkos szavazáskor a 200 tagú képviselőházban mindkét esetben csak 98 honatya támogatta, holott megválasztásához 101 szavazatra lett volna szüksége. A szavazás eredménye ugyanakkor azt jelzi, hogy a 100 koalíciós képviselő közül ketten nem támogatták saját jelöltjüket. Ez általános meglepetést okozott. A cseh parlament 13 éves történetében egyébként ez az első eset, amikor nem sikerült házelnököt választani már az első fordulóban.

Az újabb házelnökválasztási kísérletre a hatályos szabályok szerint tíz napon belül kell sort keríteni. A második választási fordulóra a pártok megállapodása alapján július 7-én, pénteken kerül sor. Nemcová ellen 27 képviselő szavazott, egy szavazat érvénytelen volt, míg 74 szavazólapot nem adtak le. A szavazólapokat a 74 szociáldemokrata képviselő nem adta le, s 26 kommunista pedig ellene szavazott.

Várható volt

A választás eredménye tükrözi a parlamenti erőviszonyokat, mert a képviselőházban az új hárompárti jobbközép koalíciónak, illetve a szociáldemokratákból és a kommunistákból álló ellenzéknek egyaránt 100-100 mandátuma van. Hogy az egyensúly nem boruljon fel, az ODS a szavazás idejére a kórházból az ülésterembe hozatta egyik fekvőbeteg képviselőjét is.

A házelnök személye azért olyan fontos, mert ha az első két kormányalakítási kísérlet kudarcba fullad, akkor a harmadik megbízatást már nem az államfő, hanem a házelnök adja. A több mint ötórás vitában a két legerősebb párt – a polgári demokraták és a szociáldemokraták – képviselői éles, gyakran igen személyeskedő bírálatokat fogalmaztak meg, s azzal vádolták egymást, hogy a másik fél nem hajlandó a tárgyalásra és a kompromisszumos megoldás keresésére.

“Kompromisszumra van szükség. A kormányprogram nem lehet egyoldalú, s a mai erőviszonyok között nem tükrözheti kizárólag a koalíció véleményét” – jelentette ki Jirí Paroubek kormányfő, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke, aki felszólalásában elfogadhatatlannak minősítette a koalíciós szerződést. Hangsúlyozta: pártja a programban akar megállapodásokat, s elutasítja a tisztségekkel való üzletelést.

A kormányalakítás ára

Vlastimil Tlusty, a polgári demokraták frakcióvezetője azzal vádolta a szociáldemokratákat, hogy továbbra sem hajlandóak elismerni a választás eredményét. Leszögezte: ha a CSSD lehetővé teszi, hogy az ODS kormányt alakítson, az ODS azonnal megváltoztatja álláspontját, s kész megszavazni a szociáldemokraták jelöltjét a házelnöki tisztségbe. Erre a tisztségre jelenleg úgy az ODS, mint a CSSD igényt tart. A szociáldemokraták azonban nem hajlandóak teljesíteni az ODS feltételét: előbb ígérjék meg, hogy lehetővé teszik az új kormány hivatalba lépését.

Paroubek és a szociáldemokrata Zdenek Jicínsky ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy tiszteletben kell tartani a választás eredményét, s a parlamenti tisztségek elosztásából a kommunistákat sem szabad kihagyni, ahogy azt az új koalíció szeretné. “Minden mandátum egyenértékű” – szögezte le a neves alkotmányjogász Jicínsky. Vojtech Filip, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának elnöke kijelentette, hogy számukra Nemcová házelnöksége nem elfogadható, s újabb tárgyalásokra szólította fel a pártokat.

“Nyitva állunk a tárgyalások előtt, akárcsak 2003 elején, amikor az államfőválasztás körül alakult ki válság. Mi voltunk azok, akik akkor lehetővé tettük Václav Klaus megválasztását, s a helyzet megoldását” – szögezte le Filip, aki az előző ciklusban a parlament alelnöke volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik