Nagyvilág

Célegyenesben Csehország

Elképesztő belpolitikai iszapbirkózás kíséri a célegyenesbe fordult választási kampányt Csehországban. Bár a többség a szociáldemokrata Paroubek kezébe adná a kormányrudat, a miniszterelnöki poszt várományosa a jobboldali Topolánek.

A legfrissebb számok

Az SC and C ügynökségnek a múlt héten készített országos felmérése szerint a választások esélyese az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt, amely a szavazatok 31 százalékára számíthat. A kormányzó Cseh Szociáldemokrata Pártot a megkérdezettek 25 százaléka támogatja, míg a harmadik helyen Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja végezne 13 százalékkal. Rajtuk kívül még két párt lépné túl az öt százalékos küszöböt: a Zöldek Pártja 10, s a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt pontosan öt százalékkal. A prágai Factum Inventio ugyancsak a hét végén készített felmérése szerint a választásokat a szociáldemokraták nyernék 28,5 százalékkal, míg a polgári demokraták 27,8 százalékot kapnának. A kommunistákra az emberek 17,3 százaléka szavazna, a kereszténydemokratákra 9, míg a zöldekre 8,6 százalék. A Data Collect felmérése azt jelzi, hogy a polgári demokratákat a választók 21,9, a szociáldemokratákat 21,4, a zöldeket 9,8 százaléka támogatná. E felmérés szerint a kereszténydemokraták 4,1 százalékra esélyesek, így nem is jutnának be a képviselőházba.

Napról-napra hevesebb indulatok kísérik a június 2-i és 3-i országgyűlési választások kampányát Csehországban. A múlt héten például a tettlegességig fajult a dolog, s vélhetően ez is szerepet játszik abban, hogy egyre inkább elmegy az emberek kedve a politikától. Egy múlt héten publikált felmérés szerint mindössze a csehek egyharmada elégedett a belpolitikai helyzettel, míg majdnem kétharmaduk úgy véli: feleslegesen eldurvult az utóbbi időszakban a közélet. A közvélemény-kutatás óta vélhetően tovább nőtt az elutasítók tábora, e héten ugyanis ismét olyan területre sodródott a kampány, mely aligha szolgálja az ország fejlődését.

Hétfőn este Jirí Paroubek miniszterelnök rendkívüli sajtóértekezleten cáfolta a cseh rendőrség korrupcióellenes alakulatának vezetőjét, aki az alvilággal és a szervezett bűnözéssel való együttműködéssel vádolta meg a kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt vezetését. A kormányfő szerint Jan Kubice, a rendőrség szervezett bűnözés elleni osztályának vezetője az ellenzéki Polgári Demokratikus Párttal összejátszva néhány nappal a választások előtt politikai támadást indított a szociáldemokraták vezetése ellen.

Kubice a képviselőház védelmi bizottságának ülésén hétfőn délután azt állította, hogy Jirí Paroubek és más szociáldemokrata politikusok az utóbbi időben megengedhetetlenül beavatkoznak a rendőrségi vizsgálatokba és akadályozzák bizonyos súlyos ügyek tisztázását. A védelmi bizottság végül is arra az álláspontra jutott, hogy a Kubice által előterjesztett anyag semmiféle olyan dolgokat nem tartalmaz, amelyek azt bizonyítanák, hogy a szociáldemokrácia felső vezetése kapcsolatban lenne az alvilággal, s akadályozná a súlyos bűncselekmények kivizsgálását.

Koalíciós társkeresés

A negatív kampány várhatóan kitart a hagyományok szerint két naposra tervezett választásokig, mivel a néhány éve módosított választási törvény már nem ismeri a kampánycsendet. A választók kegyeiért illetve szavazatiért folyó harc a voksolás napján sem szünetel, kivéve a választóhelyiségeket s azok közvetlen környékét. Tilos viszont a voksolást megelőző három napon új közvélemény-kutatási adatokat publikálni, így érthető, hogy komoly figyelem kísérte az utolsó felméréseket.

Noha ezek eltérő eredményeket prognosztizálnak, a végeredményt tekintve már nem olyan nagy a különbség. A három nagy közvélemény-kutató cég közül kettő a polgári demokraták, egy a szociáldemokraták győzelmét jósolja, a zöldek kommunista-ellenessége miatt azonban egyre valószínűbb, hogy jobboldali kormány alakul Csehországban. A baloldal az előrejelzések szerint csupán akkor maradhat kormányon, ha összeállna a szociáldemokrata-kommunista-zöld koalíció, ám ezt az utóbbiak határozottan elutasítják. Nem úgy, mint a lassan formálódó polgári demokrata – kereszténydemokrata-zöld koalíciót Miroslav Topolánek vezetésével.

A nyerésre álló jobboldal kampányának központjában a gazdasági reform áll. A Polgári Demokraták Pártja bevezetné az egységes, 15 százalékos adókucsot és komoly erőfeszítéseket tennének az euró minél előbbi bevezetésére. Nyugdíj-, egészségügyi- és adóreform nélkül nincs értelme bármilyen dátumról beszélni – fogalmazott a Reutersnek adott interjújában Mirek Topolanek.

A kormányfő a legnépszerűbb

A választási küzdelem azonban még korántsem dőlt el. Ezt jelzi, az az országos felmérés is, mely szerint a cseh választópolgárok legnagyobb csoportja azt szeretné, ha a kormányfői tisztséget továbbra is a szociáldemokrata Jirí Paroubek töltené be

A prágai CVVM közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a szociáldemokrata politikust a megkérdezettek 45 százaléka szeretné látni továbbra is a kormányfői poszton. A második helyen Martin Bursík, a Zöldek Pártjának elnöke végzett 31 százalékkal, míg Miroslav Topoláneket, a Polgári Demokratikus Párt miniszterelnök-jelöltjét csupán az emberek 30 százaléka támogatja.

Többet is lehet választani

Idén huszonhat párt, mozgalom és koalíció 5007 jelöltje indul a csehországi képviselőházi választáson az alsóház 200 mandátumáért. A nők teszik ki a jelöltek 27,8 százalékát, ami 1391 főt jelent. Ez másfél százalékkal magasabb arány, mint 2002-ben. Csehországnak kétkamarás parlamentje van, a képviselőház (alsóház) esetében az arányos, míg a szenátus (felsőház) esetében a többségi választási rendszer van érvényben.

A képviselőház esetében a választási küszöb öt százalék. Minden olyan párt azonban, amely legalább 1,5 százalékos támogatottságot szerez, szavazatonként bizonyos összeget kap a költségvetésből. Az idei képviselőházi választás újdonsága a preferencia szavazat. A módosított törvény szerint minden szavazó az általa urnába dobott pártlistán megjelölhet két személyt, akiket előnyben részesít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik