Nagyvilág

A britek örülnek a kelet-európai munkaerőnek

A brit munkaadók hasznosnak tartják a kelet-európai új EU-tagállamokból érkező munkavállalókat, akik készségesen ellátnak olyan, alacsony végzettséget igénylő, alacsonyan fizetett munkaköröket, amelyekre brit dolgozókat egyáltalán nem találni.

A Joseph Rowntree Foundation nevű társadalomtudományi kutató műhely által összeállított, az EU-bővítés második évfordulójára időzített 115 oldalas tanulmány szlovák, cseh, lengyel és litván munkavállalókkal, valamint munkaadóikkal készített több ezer interjú alapján készült, és elsősorban az építőiparra, a vendéglátó szektorra, a mezőgazdaságra és a gyermekfelvigyázókra (au pair) összpontosít.

A jelentés szerint a kelet-európai munkavállalókat alkalmazó brit munkáltatók 75 százaléka mondta azt, hogy az új EU-tagországokból érkezők jót tesznek cége üzletmenetének, mivel ezek az alkalmazottak “olyan munkakörülmények között is hajlandók dolgozni, amilyeneket a brit munkavállalók nem fogadnak el”.

“Lusták” a brit munkások

A Joseph Rowntree Foundation hétfőn ismertetett új felmérésében a brit munkáltatók rendre azt mondták: előnyben részesítik a kelet-európai munkavállalók megbízhatóságát és “munkaetikáját” az általuk visszatérően “lustának” nevezett hazai munkaerővel szemben.

Sok brit munkáltató elismerte, hogy a munkaerőhiányt sok területen az “antiszociálisan hosszú” munkaidő, az erős fizikai megterhelés, valamint az alacsony beosztás és munkastátus okozza, de azt mondták: ezekre a területekre még megemelt bérajánlattal és juttatásokkal is alig találni brit munkaerőt.

A jelentés szerint a kelet-európai munkavállalók azért tűrik el az alacsony szintű munkát és a rossz körülményeket, mert a fizetés még így is jelentősen meghaladja az otthoni kereseti lehetőségeiket. Szerepel az ösztönzők között a nyelvtanulási lehetőség is, illetve az, hogy a jelenlegi munkaviszonyokat csak átmenetileg kell elviselni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik