Külföld

Kisiklott a varsói gyors?

admin
admin

2006. 03. 19. 16:26

Előrehozott választásokat fontolgatnak a lengyel jobboldal prominensei.

Elutasította vasárnap az új, tavaszra előre hozott parlamenti választás kiírását a lengyel ellenzék fő ereje, a jobboldali liberális Polgári Platform (PO), a kormánypárt vezetője ezzel szemben az ellenzék ellenjavaslatát utasította vissza.


Jaroslaw Kaczynski, a jobboldali nacionalista kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) vezetője a párt szombati kongresszusán jelentette be, hogy “a következő napokban” indítványozni fogják a parlament feloszlatását és új választás kiírását még XVI. Benedek pápa május 25-28-i látogatása előtti időpontra.


A PO a májusi előre hozott választás ellen fog szavazni – szögezte le vasárnapra összehívott sajtóértekezletén Donald Tusk, az ellenzéki párt elnöke. Nyitva hagyta ugyanakkor a lehetőséget egy őszi idő előtti választás előtt, ám feltételeket szabott.


Beleegyeznék egy (őszi) választásba, de azzal a feltétellel, hogy az ne vessen vissza minket a kiindulóponthoz – jelentette ki Tusk, azt javasolva, hogy az újabb voksolást a helyhatósági választással egy időben tartsák meg. A PO ezen kívül a választási rendszer megváltoztatását követeli – arányos helyett többségi szavazást – , ehhez azonban alkotmánymódosításra lenne szükség. Az új választási rendszer melletti legfőbb érve az, hogy nélküle nem változna a jelenlegi helyzet: sem a kormányoldal, sem az ellenzék nem jutna többséghez, folytatódna a kisebbségi kormányzás.


Kaczynski sajtónyilatkozatban haladéktalanul visszautasította a PO ellenjavaslatát. Mint rámutatott, a PiS változatlanul ellenzi a többségi szavazás bevezetését, a törvényhozási és a helyhatósági választás összekapcsolása pedig káoszhoz vezetne. Megismételte javaslatát, hogy a parlament április 6-ig oszlassa fel magát, s “ha ez lehetetlen, igyekszünk olyan megoldást találni, hogy (a parlament) kitölthesse négyéves mandátumát”.


Lengyelországban mind a parlament feloszlatásához, mind az alkotmánymódosításhoz kétharmados többség kell, ami azt jelenti, hogy mindkét javaslathoz szükség van mindkét fél támogatására.


A PiS a PO-val folytatott koalíciós tárgyalásokat a szeptemberi választások után, de ezek kudarcba fulladtak. A PiS a törvényalkotás biztonsága érdekében később rákényszerült arra, hogy szövetséget hozzon létre más parlamenti erőkkel, ezért februárban “stabilitási egyezményt” kötött két kisebb, hozzá hasonlóan jobboldali és euroszkeptikus párttal, a Lengyel Családok Ligájával (LPR) és az Önvédelemmel. E kis pártok azonban inkább bizonyultak kerékkötőnek, a maguk programját próbálták erőltetni. Kaczynski emiatt többször megfenyegette őket azzal, hogy kezdeményezi a parlament feloszlatását.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.