Külföld

A Hamasz visszautasította a kvartett kéréseit

admin
admin

2006. 01. 31. 07:53

A Hamasz visszautasította a közel-keleti kvartett feltételeit a segélyezés fenntartására. A Hamasz szóvivője közölte: nem engednek a zsarolásnak, mert az ENSZ, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország kérései Izrael, és nem a palesztin nép érdekeit szolgálják.

Musír al-Maszri, a Hamasz szóvivője és parlamenti képviselője kifejtette: az Egyesült Államok, az ENSZ, az Európai Unió és Oroszország kéréseivel nyomást kíván gyakorolni a palesztin szervezetre. Maszri visszautasította, hogy a kvartett feltételekhez köti a palesztinok pénzügyi támogatásának a folytatását, és úgy vélte: a fő probléma az izraeli megszállás, nem pedig az, hogy a palesztin nép demokratikusan választott.


A múlt heti palesztin parlamenti választásokon győztes Hamasz szóvivője hozzáfűzte: amennyiben az új palesztin kormány is részesül a nemzetközi segélyezésben, azt a törvény betűjének szellemében ellenőrzötten, a korrupció távoltartásával használja fel. A Hamasz szóvivője ígéretet tett arra is, hogy a segélyeket kizárólag napi szükségletekre, bérezésre és az infrastruktúra fejlesztésére használnák fel – írja a BBC.


Maszri kifejtette a szervezet óhaját, hogy a nemzetközi közösség tartsa tiszteletben a választások kimenetelét. “Mi a magunk részéről készek vagyunk arra, hogy együttműködjünk a világgal” – szögezte le a szóvivő-képviselő.


Segélyezés, feltételekkel


Kofi Annan ENSZ főtitkár Londonban hozott nyilatkozatában kikötötte, hogy bármely jövőbeni palesztin kormány segélyezéséről az adományozók annak függvényében döntenek, hogy ez a kormány elkötelezi-e magát az erőszakmentesség, Izrael elismerése, valamint a korábbi egyezségek és megállapodások, köztük a rendezési útiterv elfogadása mellett. A nyilatkozat hangsúlyozza, hogy a Hamasznak a felsorolt feltételek szerint kell cselekedni a jövőben, de a segélyek azonnali visszatartásától nem kell tartani.


Hasonló állásponton van Javier Solana, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is, aki szerint a palesztin kormány felállásához közel három hónap szükséges, ha addigra a Hamasz változtat álláspontján, akkor az EU kész folytatni a segélyezést. A Palesztin Hatóság az Európai Uniótól kapja a legtöbb pénzügyi segélyt. 2003 óta az unió évi mintegy 500 millió euróval támogatta a palesztinokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.