Nagyvilág

1,8 milliárd dolláros amerikai kenőpénz Szaddámnak

Egy ENSZ-jelentés szerint az iraki Olajat élelmiszerért programban résztvevő 4500 cég közül több mint 2000 fizetett kenőpénzt az iraki vezetésnek. Szaddám Husszein és klikkje így mintegy 1,8 milliárd dollár kenőpénzt tehetett zsebre – írja a BBC.

Az ENSZ a Kuwait lerohanása után Irakot súlytó szankciók enyhítésére indította a 64 milliárd dolláros Olajat élelmiszerért programját, ami a szervezet legnagyobb humanitárius akciója volt.

A programban az iraki kormánynak lehetősége volt olajat eladni, de a befolyt pénzt kizárólag élelmiszer és gyógyszer vásárlására költhette. Mivel az iraki kormány maga dönthette el, kinek adja el a fekete aranyat, Szaddám Husszein azokat részesítette előnyben, akik komoly kenőpénzt ajánlottak az üzletért cserébe.

Paul Volcker, az ügyet vizsgáló független bizottság elnöke, volt amerikai jegybankelnök kiemelte, hogy a program legfőbb őrei, vagyis az ENSZ főtitkára és az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem tett eleget kötelességének, nem ellenőrizte, pontosan mi is történik. Benan Sevan-t, a program volt vezetőjét pedig egyenesen azzal vádolta meg, hogy kenőpénzeket fogadott el.

Az összegyűjtött információkat a vizsgálóbizottság várhatóan a nemzeti ügyészségnek adja át.

Az több mint 500 oldalas dokumentum szerint 66 ország több mint kétezer külföldi cége volt érintett az ügyben, köztük vezető európai vállalatok.

A Paul Volcker amerikai jegybanki exelnök vezette vizsgálóbizottság megállapította, hogy a legtöbb csaló vállalat orosz, közel-keleti és francia volt, és meg is nevezi a botrányba keveredett cégeket és személyeket. Közvetlenül vagy közvetve kenőpénzt fizetett az iraki rezsimnek egyebek között a Paribas, a DaimlerChrysler, a Siemens és a Volvo. A jelentés azonban nyitva hagyja, hogy melyek azok a cégek, amelyek szándékosan fizettek titokban felárat, és melyek azok, amelyek esetében a felelősség a közvetítő ügynököt terheli és a vállalat alkalmasint még csak nem is tudott a kenőpénzről.

A bagdadi rezsim a csúszópénzeken kívül további 11 milliárd dolláros illegális bevételre tett szert azzal, hogy az exportra engedélyezett kereten kívül jelentős mennyiségű kőolajat csempészett ki az országból. A nagyszabású, 35 millió dolláros költségvetésű vizsgálat során 100 könyvviteli és egyéb szakértő aktahegyeket fésült át különféle országokban. Korábbi négy jelentésében a bizottság elmarasztalta Kofi Annan ENSZ-főtitkárt is, sőt, magát a Biztonsági Tancsot is, amiért nem gyakorolt kellő ellenőrzést a program felett. A program korábbi vezetőjét, Benon Sevant azzal vádolta, hogy 147 ezer dollár vesztegetési pénzt zsebelt be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik