Nagyvilág

Az olasz kormány tagadja, hogy köze lenne a CIA-akcióhoz

Amerikai lapértesülések szerint az olasz hatóságok tudtak az akcióról és együttműködtek a CIA azon – azóta körözés alá vett – ügynökeivel, akik elrabolták és Kairóban hónapokig kínozták Abu Omar imámot.

Óriási vihart kavart Olaszországban, hogy az itáliai hatóságok által körözött 13 CIA ügynök tevékenységéről valószínűleg maguk az olasz hatóságok is tudtak. A Washington Post szerint ugyanis mielőtt a paramilitáris csoport akcióba lendült volna, hogy elfogja a terrorkapcsolatokkal gyanúsított Abu Omar imámot, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (Central Intelligence Agency – CIA) illetékes vezetője jóváhagyást kért az olasz hatóságoktól.

Nasszíriában olaszokra lőttek

Helyi idő szerint csütörtök hajnalban 2 óra 40 perckor tüzet nyitottak olasz katonákra Nasszíriában. Az ejtőernyős osztag éppen egy hídon haladt át. A katonák válaszoltak a lövésekre. A tűzharcban senki nem sebesült meg olasz oldalon – irta a La Repubblica.

Az amerikai lap szerint az olasz hatóságok és a CIA egyeztettek az akció részleteiről is. A 13 amerikai titkos ügynök még 2003 februárjában rabolta el Milánóból az egyiptomi férfit, akit az avianói amerikai légi bázisról Németország érintésével szállítottak Kairóba. Ott pedig hónapokon át kínozták és vallatták. A washingtoni napilap szakértői szerint ez az eljárás nem volt egyedi eset a 2001 szeptember 11-i terrortámadást követően.

Az olasz hatóságok felelősségéről csütörtökön rendkívüli ülésen tárgyalt az olasz parlament mindkét háza – írta a La Repubblica című római napilap. A kormány ígéretet tett arra, hogy fényt derít, mi is történt valójában. Carlo Giovanardi, a parlamenti kapcsolatok tárca nélküli minisztere (aki leginkább a kormány és a törvényhozás között tartja a kapcsolatot) az alsóház előtt – mint a milánói Corriere della sera beszámol róla – hangsúlyozta: „nem adunk kitérő választ”.


A miniszter csütörtök esti beszédében már egyértelműen kijelentette: az olasz kormány nem tudott az akcióról. „A kormányt nem értesítették sem a hivatalok, sem a végrehajtó szervek. Látszik, hogy a kormány nem tudott a dologról, hiszen nem elképzelhető, hogy egy ilyen típusú operatív munkába hagyta volna belerántani az olasz illetékeseket” – idézte Carlo Giovanadri a La Repubblica. A miniszter hozzátette, a Washington Post cikke minden alapot nélkülöz, egyszerűen nem igaz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik