Nagyvilág

Gyógyszerszabadalmat rúgna fel Brazília

AIDS-ellenes gyógyszer szabadalmának megtörésével akar költségmegtakarításhoz jutni Brazília. A megtakarítás tablettánként 49 cent lenne.

India

Indiában évek óta gyakorlat, hogy jó minőségű, új gyógyszereket állítanak elő a szabadalmi jog megsértésével. Ugyanakkor az ázsiai ország idén olyan szabályt fogadott el, ami a WTO-irányelvek szigorúbb betartását eredményezi. Emberjogi aktivisták szerint ez jelentősen csökkenti a szegények lehetőségét, hogy megfelelő ellátáshoz jussanak.

Gyógyszeripari szabadalom megtörésére készül Brazília – írja a BBC. A brazil kormány 10 napot adott ugyanis az Abbott gyógyszergyárnak, hogy szállítsa le egy AIDS-gyógyszerének árát, vagy engedélyezze a Kaletra nevű készítmény más vállaltoknál történő gyártását. Ellenkező esetben ugyanis állami laboratóriumokban kezdik el gyártani a gyógyszert, megszegve ezzel a gyógyszerek szabadalmára vonatkozó szabályokat.


Az elkeseredett lépésre Humberto Costa egészségügyi miniszter szánta el magát. Ugyanis a cég jelenleg 1,17 dollárért értékesít egy darab Kaletrát, míg Costa szerint az állami gyárak ugyanezt a tablettát 68 centes áron tudnák elkészíteni. Brazíliában 600 ezer AIDS-beteget tartanak nyilván, közülük mintegy 170 ezernek a brazil állam ingyen adja a gyógyszert.


Az Abbott gyógyszergyár közleménye szerint a cég eddig is veszteséggel értékesítette Brazíliának az adott gyógyszert, de hajlanak az ésszerű kompromisszumra. A Financial Times szerint a készítményből tavaly összesen mintegy 896 millió dollár értékben értékesítettek.


A lépés illeszkedik a fejlődő országok, többek között Brazília és India több éves küzdelmébe, amellyel el szeretnék érni, hogy a gyógyszeripari vállalatok olcsóbban adják saját készítményeiket. Ennek érdekében már évek óta erős nyomást fejtenek ki a Világkereskedelmi Szervezetre (WTO). A WTO szabályai ugyanakkor nem zárják ki, hogy különösen nagy katasztrófa esetén felrúgják a szabadalmi korlátokat. Ezt a kiskaput akarja kihasználni Brazília.


Azonban a gyógyszeripari lobbi szerint nem állja meg a helyét Brazília állítása. Ugyanis a dél-amerikai ország jelenleg is sokkal kevesebbet költ AIDS-elleni gyógyszerek vásárlására, mint akár öt évvel ezelőtt. Az Abbott cég szerint a lépésnek beláthatatlan következményei lehetnek a jövőben felfedezett gyógyszerekre és azok szabadalmára, s visszavetheti a kutatási hajlandóságot.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik