Közélet

10 milliárdos lopás a rászorulóktól: még nem gyanús a brutális túlárazás

Mohos Márton / 24.hu.
Az élelmiszercsomagokba szánt cukrot csaknem ötszörös áron vették. Illusztráció
Mohos Márton / 24.hu.
Az élelmiszercsomagokba szánt cukrot csaknem ötszörös áron vették. Illusztráció
A kristálycukrot például a piaci ár ötszörösével árazták túl. A rászorulóknak így 1,4 millió csomaggal kevesebb jutott.

A költségvetési csalás bűntette miatt a NAV Bűnügyi Főigazgatóságán indult eljárás jelenleg is felderítési szakban van, a bűncselekmény megalapozott gyanúját egyelőre nem közölték. Ezt válaszolta Polt Péter legfőbb ügyész a DK-s Vadai Ágnesnek, aki arról kérdezte, van-e már gyanúsítottja a rászorulóknak szánt élelmiszercsomagok brutális túlárazása miatt indult eljárásnak. Polt Péter válasza ugyanakkor azt megerősíti, hogy nyomozás indult, miután az Integritás Hatóság (IH) lezárta vizsgálatát és bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás, pénzmosás, hanyag kezelés és közbeszerzési eljárásban versenyt korlátozó megállapodás miatt tett feljelentést a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) keretében támogatott négy, uniós támogatású projekt ügyében.

Korábban az Átlátszó jelentette a túlárazást a hatóságnak, miután az elmúlt években többször írt a szegényeknek adott csomag körüli anomáliákról. 2017-ben Hadházy Ákos képviselő mutatta be, hogy a csomagokban található termékeket – gyanús közbeszerzési eljárás után – túlárazottan szerezhette be a támogatást nyert Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF). Akkor azt mondta, hogy sok közbeszerzési piszkos manipulációt látott, de ennél aljasabb csalást még nem talált:

éhező gyermekeket segítünk EU-pénzből, de egy sor ajánlatot kizárunk, mert túl olcsó – így ennyivel kevesebb gyermeken lehet segítsen, vagy ugyanannyi csomagba jóval kevesebb adomány jut. Afrikai banánköztársaságokban sápolja így le helyi maffia a nemzetközi segélyeket.

2018 márciusában a 24.hu írta meg, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálta, történt-e csalás vagy szabálytalanság az élelmiszersegélyeknél, majd májusban arról is beszámoltunk, hogy a rászorulóknak már két évvel korábban meg kellett volna kapniuk az élelmiszerdobozokat.

Az SZFGY újabb tendere után az Átlátszó közadatigénylést adott be, majd perre ment, tavaly nyáron a Transparency International Magyarországgal feljelentést tett. Az Integritás Hatóság szerint a rászorulók 3,7 millió helyett 2,3 millió csomagot kaphattak a túlárazás miatt. Az SZGYF a KSH által mért bruttó fogyasztói árak majdnem ötszöröséért vette például a kristálycukrot.

Biró Ferenc, az IH elnöke azt mondta:

az ezekben a visszaélésekben szerepet játszó emberek azokon nyerészkedtek, akik a legjobban rászorulnak és akik védtelenek – az időseken és a szegényeken.

A hálózat gyakorlatilag 10,2 milliárd forintot lopott el a szegényektől.

Az ügy ékes példája annak, amit gyakran hangoztatok a nyilvánosság előtt: a hatalommal való visszaélés és a korrupció éppen a legkiszolgáltatottabb társadalmi rétegeket károsítja meg. Valószínűleg sajnos ez az ügy is egy lesz a sok közül, amelyekben mire érdemi előrelépés történik, addigra az elkövetők és az ellopott pénz nyomtalanul eltűnnek, gyakorlatilag következmény nélkül.

A 24.hu korábban kereste a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot, ám érdemben nem válaszoltak, ahogy a NAV és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) sem. Az Integritás Hatóság által megnevezett két cég sem reagát arra, hogy Bíró Ferenc szerint az általuk vezetett hálózatok több mint 10 milliárd forintot loptak el a szegényektől.

Kapcsolódó
Nyomoznak a rászorulókon nyerészkedő cégek miatt
Több mint tíz milliárddal árazhatták túl a rászorulóknak szánt élelmiszercsomagokba tett termékeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik