Élő Belföld

Kijev után Moszkva? – Orbán sejtelmes választ adott a Kossuth Rádióban

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Turizmus és otthonfelújítási program

A turizmus azért fontos, mert az a legjobb pénz. Idejön valaki, idehozza a pénzét, és itt hagyja. És százezrek élnek meg ebből.

Az otthonfelújítási programmal kapcsolatban a miniszterelnök 20 és 30 ezer közé teszi azokat a családokat, akik ebbe be tudnak kapcsolódni.

Harcolnak a háborús inflációval szemben és próbálnak a munkaadókkal jó megállapodásokat kötni – erről is beszélt Orbán, aki szerint a magyarok itthon már meg tudnak valamit engedni maguknak. Ezt azzal támasztotta alá, hogy a szálláshelyfoglalások 60 százaléka magyar.

Orbán a benzinről: Ha a szép szó nem segít, akkor intézkedni fogunk

A miniszterelnök ne fenyegetőzzön – kezdte Orbán. De szerinte vannak kivételek és ha egyszer kötnek egy megállapodást, akkor azt be kell tartani.

Ezért én világossá akarom tenni. Szóval kérjük, de nem mondjuk el kétszer. Ha a szép szó nem segít, akkor intézkedni fogunk.

Járatkésések

Szerdán volt kormányülésünk. Amit ott látunk, az a tűrhetetlen kategória. Itt az emberség minimuma is hiányzik. Sokan erre készülnek egész évben. A legtöbb ember komoly erőfeszítéssel hozza ezt össze. Semmilyen emberséget nem mutatnak a reptéren. Nem mondják meg, hogy mi a helyzet. Ennek nem szabadna megtörténnie. A repülőteret most vesszük át, abban bízom, hogy amikor megtörténik az átvétel, akkor ez javulni fog.

– mondta Orbán.

Ideiglenes büntetővámok

Orbán reméli, hogy ez csak ideiglenes. Kereskedelmi háború réme fenyeget. Abszurd helyzetek vannak – tette hozzá.

Állítólag a bizottság ezen döntése azért jó, mert védi az európai autógyártok érdekét. De közben ők kézzel-lábbal tiltakoznak ez ellen. Nekem is elmondták, hogy ez nekik rossz.

Orbán szerint a keletiek tesznek majd erre egy válaszlépést, és ebből lehet egy kereskedelmi háború. A miniszterelnök ezt követően a magyar munkásokat méltatta.

Nincs olyan miniszterelnök ma Európában, aki nem cserélne boldogan velem

– mondta a választási eredményekkel kapcsolatban Orbán. A miniszterelnök szerint Németországban is van egy nehéz helyzet, Franciaországban pedig feloszlatták a parlamentet.

Nem volt még példa arra, hogy francia választáson a jobboldal át tudja törni a kordont és megnyerje a választást. Itt egy olyan változás lesz, ami azonnal hatást gyakorol majd egész Európára.

A Patrióták Európáért Szövetséggel kapcsolatban elmondta még Orbán, hogy jobban állnak a hazafiak, mint ahogy látszik.

Morális nyomás az embereken

Orbán elmondta, hogy az elmúlt napokban volt több európai városban és beszélt „emberekkel”. Azt látja, hogy van egy morális nyomás rajtuk.

Az emberek úgy gondolják, hogy Európának többet kellene tennie, hogy a feszültség enyhüljön. Túl sokat várunk Amerikára. Amit még tapasztaltam, hogy aggódnak az emberek a háború gazdasági hatásai miatt.

Az új pártcsalád megállapításával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy hétfőn lesz alakuló ülés.

Itt lesznek olyan pártok is, akik még nem jelentették be a csatlakozást

– jelentette ki a miniszterelnök.

A kijevi látogatás

Óvatosnak kell lenni, amikor erről beszélünk. Nehéz felmérni egy ilyen találkozó hatását. Magyaroroszágnak tudnia kell a helyét meg a súlyát. Ma nincs párbeszéd, márpedig enélkül nehéz elmozdulni a béke irányába

– kezdte a Kossuth Rádiónak adott interjúját Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint Európának a béke, az emberisség iránytűjét kell a kezében tartania.

Orbán hangsúlyozta, hogy ő nem az EU nevében tárgyal, csak kérdéseket tesz fel.

Ha csak ülünk Brüsszelben, akkor nem tudunk közelebb kerülni a békéhez

– tette hozzá. Mindenki attól fél, hogy amikor tűzszünetet köt, akkor a másik fogja kihasználni – mondta a miniszterelnök.

Kijev után Moszkva?

Sajtóhírek szerint Orbán Viktor kijevi látogatása után néhány nappal, pénteken Moszkvába utazik, ahol a Kremlbe is ellátogat. A kormány részéről egyelőre nem kommentálták a hírt – talán a miniszterelnök reagál rá a Kossuth Rádióban.

Olvasói sztorik