Közélet

Lázár János megreformálná a helyi iparűzési adót

Mohos Márton / 24.hu.
Mohos Márton / 24.hu.
Szerinte a településeknek és az országnak is ez lenne az érdeke.

A Rádió 7 pénteki Közös Nevezőjében értékelte a felemás választási eredményeket Lázár János. Az interjúban – a miniszterhez közeli Promenád24.hu beszámolója szerint – arról beszélt, hogy a Fidesz–KDNP fényes diadalt aratott az EP-választáson, de Vásárhelyen vereséget szenvedett. Úgy értékelte, hogy a Novák–Varga–Balog-botrány után megjelent a térképen egy új erő, a Tisza Párt, ami befolyásolta az országos folyamatokat, illetve a vásárhelyi eredményeket is.

A térség parlamenti képviselője az EP-sikert annak tükrében különösen szépnek nevezte, hogy két éve már nincs gazdasági növekedés, tavaly recesszió volt 18-20 százalékos inflációval, és sok külső és belső támadás érte a kormánypártokat. Szerinte a választók üzenete világos,

Több mint kétmillió ember azt mondja Magyarországon, hogy a béke mellett ki kell tartani, és a békepolitika a legjobb politika. Ez szerintem világos iránymutatás a kormányzásunk következő időszakára. Kívül kell tartani Magyarországot a háborúból

– tette hozzá.

Lázár János kétségtelen ténynek nevezte, hogy a polgármester-választáson Márki-Zay Péter győzött, kétharmada van a képviselő-testületben, ám szerinte így minden feladat, felelősség is az övé, a teljesítmény hiányát nem lehet a kormányra fogni. Úgy vélte, lehet, sok vita lesz a következő években a város lemaradása miatt, de a városvezetésnek teljesen vállalnia kell ezért a felelősséget. Azt mondta: a helyi választás alapvetően nem helyi ügyekről szólt, a kormánypárti jelöltek kiválóak voltak, a jövő az övék, az emberek nem ellenük szavaztak, hanem a Fidesz ellen.  Úgy vélte, ahhoz, hogy a kormánypártok a 2026-os országgyűlési választáson vissza tudjanak vágni a mostani vereségért, lehetőleg év végéig el kellene dönteni, kit indítanak majd helyette a választókerületben.

Megreformálná a helyi iparűzési adót

Lázár János arra számít, a közeljövőben nagy vita lesz az önkormányzatok pénzügyi helyzete miatt. Azt fogja javasolni a kormánynak, vizsgálja felül a rendszert, reformálja meg országosan a helyi iparűzési adót, mert a településeknek és az országnak is érdeke, hogy iskolákra, óvodákra, bölcsődékre, kórházakra, munkahelyteremtésre, ipari parkok fejlesztésére, járdák és utak építésére fordítsák a helyi adóbevételeket.

Szerinte véget kell vetni annak a mindkét politikai oldalon káros gyakorlatnak, hogy egyes településvezetők városuk fejlesztése helyett mulatságokra, fesztiválozásra, szavazatszerzésre tapsolják el a helyi vállalkozók által befizetett adót, majd sorban állnak a kormánynál, hogy nyújtson mentőövet, mert elfogyott a pénz. Szerinte  hamarosan eljön Vásárhelyen is a kijózanodás pillanata, amikor kiderül, a város kasszája üres, miközben a források és a kasszakulcs a kormánynál vannak.

Kapcsolódó
Novák-Balog-botrány, Mészáros Lőrinc, magas infláció, jachtok – a Fidesz-közeli lap keresi a kudarc okát
Szavazni lehet: Mészáros milliárdjait és a magas inflációt okolják az emberek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik