Közélet

Orbán tárgyalt Melonival a Magyarországon fogva tartott olasz tanárnőről

Attila KISBENEDEK / AFP
Attila KISBENEDEK / AFP

Eredménytelennek nevezte az olasz baloldal politikai kampányát a Magyarországon fogva tartott Ilaria Salisért Giorgia Meloni miniszterelnök, aki a Magyarországon fogva tartott nőről a RAI1 közszolgálati televíziócsatorna legnépszerűbb politikai műsorában, a Porta a Portában beszélt – számolt be róla az MTI.

Ilaria Salist azzal vádolják a magyar hatóságok, hogy a részt vett 2023 februárjában a budapesti antifasiszta támadásokban a Kitörés napja idején. Meloni úgy fogalmazott, országában sokakra, köztük rá is hatással volt, amikor bilincsben látták belépni a tárgyalóterembe Salist. „Mi nem vagyunk hozzászokva, de ezt a bánásmódot Magyarországon nem kizárólag Ilaria Salisnak tartják fenn, Magyarországon ez mindenkire érvényes, ahogy számos más nyugati országban is gyakorlatnak számít” – igyekezett hűteni a kedélyeket az olasz kormányfő.

Ezt követően azokat a politikai szereplőket szólították meg, akik a kormány fellépését sürgetik az ügyben. Meloni úgy véli, felesleges hangoztatni a bíróságok önállóságát, „ha az olasz parlament tagjai azt sürgetik, hogy az olasz kormány avatkozzon be a magyar kormánynál annak meghatározására, hogy mi történjen Ilaria Salis tárgyalásán”. Kifejtette, hogy a jogállam és a bíróság önállósága mindenhol létezik Európában, és ami egy európai állampolgárral történik, aki nem annak a tagállamnak az állampolgára, ahol jogi eljárás zajlik vele szemben,

azt a jogi szervek intézik el, nem a kormányok egymás között.

Másrészről az olasz kormányfő hozzátette, Európában elfogadhatatlan lenne, ha akár Orbán Viktor avatkozna be a perbe, és megmondaná az ügyészségnek, bíróságnak mit kell tenni. Arra a kérdésre, hogy mit tehet akkor az olasz kormány, Meloni elmondta, megfelelő bánásmódot kérhetnek az állampolgá számára, állítása szerint erről folytattak már megbeszélést Orbán Viktorral. Végül bírálata az olasz baloldalt, amiért politikai kampányt húzott felé Salis személye köré. Ahogy arról a 24.hu is beszámolt, az olasz parlamentben jelenleg ellenzékben lévő balközép Demokrata Párt eljátszott a gondolattal, hogy elindítják az európai parlamenti választáson a bebörtönzött tanárnőt.

Kapcsolódó
EP-választáson indítanák az Antifa-per fő vádlottját, aki Magyarországon ül börtönben
A 39 éves milánói tanárnő ügye fontos belpolitikai téma Olaszországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik