Közélet

Közösen kéri az ellenzék, hogy legyen rendkívüli parlamenti ülés a svéd NATO-csatlakozásról

Ellenzéki képviselők rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeznek február 5-re Kövér László házelnöknél – írja a Telex a parlament honlapjára feltöltött dokumentumra hivatkozva. Az ülésnek három témája lenne: a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv ratifikációja, valamint az aktív eutanáziáról, illetve az akkumulátorgyárakkal kapcsolatos munkavédelmi jogszabály-módosításról szóló vita.

A házszabály értelmében a parlamenti képviselők legalább egy ötödének az aláírása kell ahhoz, hogy a házelnöknek kötelező legyen kiírnia a rendkívüli ülést. Ez is össze is jött, miután az MSZP kezdeményezéséhez csatlakozott a DK, a Jobbik, a Momentum, a Párbeszéd, valamint az LMP frakciója is.

Ahhoz azonban, hogy szavazni is lehessen a svéd NATO-csatlakozásról, el kell fogadni a napirendet, amelyhez az 54 ellenzéki képviselő mellé 47 Fidesz-KDNP-s képviselőre is szükség lenne. A Fidesz-frakció a minap kijelentette, hogy addig nem hajlandók szavazni a témában, amíg Orbán Viktor nem tud találkozni Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel – erre ugyanakkor még a héten sor kerülhet az uniós csúcson.

Miután a török parlament a múlt héten elfogadta Svédország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét, a török elnök pedig aláírta az erről szóló rendeletet, Magyarország maradt az egyetlen tagország, amely várakoztatja a skandináv országot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik