Közélet

A svéd kormány reagált Kövér László szavaira

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Sem a kormányfő, sem a külügyminiszter nem ért egyet a fideszes házelnökkel.

Az Index vette észre elsőként, hogy a svéd kormányfő, illetve a külügyminiszter is reagált egy svéd lapban a Kövér Lászlóval készített interjújukra, amelyben a fideszes házelnök egyértelművé tette, nem támogatja NATO-tagságukat, mert a svédek

olyan messzire mentek Magyarország pocskondiázásában, a demokratikusan megválasztott kormány gyalázásában és a mozgásterének szűkítésében, amit nem lehet meg nem történtté vagy mellékes körülménnyé tenni.

Tobias Billström külügyminiszter az Aftonbladet beszámolója szerint azt mondta, nem pocskondiázták Magyarországot. Ez Kövér László véleménye, aki a parlamentet képviseli, de feltételezi, a magyar fél tisztában van a külvilágnak tett ígéreteivel, hogy nem utolsóként ratifikálják Svédország csatlakozását.

Kövér László szavaira reagált a svéd miniszterelnök is, aki szintén cáfolta, hogy a kormány megsértette volna Magyarországot.

Az, hogy egyes országok eltérő álláspontot képviselnek, nem újdonság. Ettől még mindketten lehetnek a NATO tagjai, csak tudomásul kell venni azt, hogy a NATO-n belül együtt kell működni.

Ulf Kristersson hozzátette, ha találkozik is Orbán Viktorral, NATO-csatlakozásuk nem lehet téma, azzal kapcsolatban nincs mit megbeszélniük.

Nincs miről tárgyalnunk. Mi készen állunk a NATO-ra.

A svéd kormányfő arra a kérdésre nem válaszolt, hajlandó-e Budapestre utazni azelőtt, hogy a magyar parlament ratifikálná a csatlakozást.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik