Közélet

HVG: iskolák tucatjainak bezárására készül a kormány az önkormányzati választások után

Jogos felvetés, hogy az iskolai struktúrát kell-e alakítani vagy sem, de ez politikailag is érzékeny kérdéseket vet fel és számtalan más vonatkozása is van az ügynek

– ejtett el egy félmondatot a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely azzal kapcsolatban, hogy januártól már tanítók is tarthatnak órát 7-8. osztályban úgy, hogy ehhez a tanítóknak a szükséges műveltségi területi végzettséggel sem kell rendelkezniük. (Az intézkedést ért kritikákat a belügyminisztérium később azzal intézte el, hogy egy alkalmatlan tanítót úgysem fognak beküldeni egy nyolcadikas osztályba.)

A hvg360 információi szerint a miniszter által említett struktúraátalakítás ugyanakkor nagyon is napirenden van a kormánynál. Olyannyira, hogy a lap oktatásügyre rálátó kormányzati forrása szerint jellemzően leszakadó térségekben található, alacsony létszámú, kistelepülési iskolák sorának bezárására készülnek a kabinetben – de politikai okokból minderre csak az önkormányzati választások után kerülhet sor. A lap külön kiemeli, hogy ahogy tavaly nyáron a vasúti vonalak bezárásakor is „közlekedési módváltást” emlegettek a kormány szereplői, úgy az iskolabezárások is „racionalizálás” vagy „struktúraátalakítás” munkacímen futnak, hogy még véletlenül se tűnjön úgy a kommunikációban, hogy valami megszűnik.

A lap forrásai szerint félszáznál is több állami fenntartású, kis tanulói létszámú közoktatási intézmény zárhat be. A tervek szerint mintegy 60 olyan iskolára kerül lakat, amelyekben 7 fős vagy annál is kisebb létszámú osztályok vannak. Úgy tudják, a papíron már létező, adatokkal és számításokkal alátámasztott, tervezett intézkedéssel a kormány megvárná a június 9-i önkormányzati választásokat.

Kapcsolódó
Gulyás Gergely: Ebben a ciklusban megduplázzuk a pedagógusbéreket
A pedagógusok és a szakápolók bére is emelkedik, a Fidesznek lesz főpolgármester-jelöltje, legkésőbb február végéig visszavásárolja a kormány a Budapest Airportot. Percről percre közvetítettük az idei év első kormányinfóját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik