Közélet

Nem tudni, hány feljelentés érkezett Mészáros Lőrinc és Tiborcz István cégei ellen, mennyi zárult vádemeléssel

Vadai Ágnes olyat kérdezett, amire a legfőbb ügyészség szerint nem adható érdemi válasz. Közben három kérdéséből feljelentés lett.

A DK-s Vadai Ágnes azt követően fordult Polt Péterhez, hogy a hvg360-on megjelent a Medián kutatása arról, hogy a magyarok szerint Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor és Tiborcz István a legkorruptabb, a megkérdezettek 62 százaléka szerint a korrupció „leginkább felülről, központilag szerveződik”.

A legfőbb ügyész közjogi helyettese, Lajtár István válaszában jelezte, a törvény szerint a gazdasági társaságokkal kapcsolatos adatokat a cégbíróság, illetve a céginformációs szolgálat kezeli.

Az ügyészségi nyilvántartások a feljelentések esetén nem tartalmazzák az érintett cégek tulajdonosi hátterét érintő adatokat,

éppen ezért Vadai Ágnes kérdésére nem adható érdemi válasz.

Frissítünk!

Most három kérdésből lett feljelentés

Ezt követően komoly levélváltás kezdődött Vadai Ágnes és Lajtár István között. Kiderült például, hogy nem lehetséges ügyészségi ellenőrzés a Közbeszerzési Döntőbizottság által nem tiszta közbeszerzésnek ítélt eljárásoknál. A legfőbb ügyész helyettese azt ugyanakkor feljelentésként értékelte, amikor az ellenzéki képviselő arra várt választ, sértett-e valaki jogszabályt azoknál a közbeszerzéseknél, amelyekben a „gázszerelő autókereskedő cége is érintett volt”, a Nemzeti Rendezvényszervező, amikor minden egyes megbízása a kormánnyal jó kapcsolatot ápoló Balásy Gyula cégeinél kötött ki, illetve jogszerűen működtetik-e az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft.-t.

Kapcsolódó
Medián-lista a legkorruptabbakról: Mészáros, Orbán, Tiborcz
A fideszesek 32 százalék is úgy gondolja, hogy rendszerszintű jelenség a korrupció. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik