Belföld

Medián-lista a legkorruptabbakról: Mészáros, Orbán, Tiborcz

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A fideszesek 32 százalék is úgy gondolja, hogy rendszerszintű jelenség a korrupció.

A Medián friss közvélemény-kutatása szerint nagyot nőtt azok aránya, akik szerint az Orbán-kormányra „nagyon nagy”, illetve „nagy mértékben” jellemzőek a pénzügyi visszaélések. Hann Endre a HVG360-on ismertette a felmérést, amely szerint a magyarok régóta súlyos gondnak tartják a korrupciót, mostanra pedig kétharmados többségbe kerültek azok, akik szerint ez jellemző a rendszerre.

Az ellenzéki szavazók 96 százaléka, de még a pártot választani nem tudó/nem akarók 81 százaléka is így gondolja. Azoknak a 22 százaléka is így véli, aki „jövő vasárnap” a kormánypártokra szavazna. Utóbbiak 32 százalék úgy gondolja, nem egyedi eset, ha valaki saját zsebre dolgozik, hanem központilag szervezett, rendszerszintű jelenség.

Toronymagasan Mészáros Lőrinc végzett az első helyen (58%), amikor konkrét példát kellett mondani arra, aki nem tisztességesen szerete  vagyonát. Második Orbán Viktor lett (23%), harmadik pedig veje, Tiborcz István (18%). Gyurcsány Ferenc 11 százalékot kapott. A megkérdezettek 77 százaléka „nagyon valószínűnek”, de minimum „elképzelhetőnek” tartja, hogy az oligarchaként számontartott nagyvállalkozók valójában Orbán Viktor strómanjai. Ezt csak a fideszesek 37 százaléka tartja kizártnak.

Módszertan
A felmérést szeptember 22-e és 27-e között készítette a Medián, 1000 fős reprezentatív minta telefonos megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait súlyozással korrigálták, így az tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és végzettség szerinti összetételét. (Hibahatár: ±3,5 százalék.)

Kapcsolódó
Még a fideszesek szerint is Orbán tette gazdaggá Mészáros Lőrincet
Tízből heten tudják, ki Mészáros Lőrinc. És a társadalom kétharmada szerint a miniszterelnök tette gazdaggá. Republikon-kutatás készült a 24.hu megbízásából a felcsúti milliárdosról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik