Közélet

Rétvári Bence a Hitler-méltató műsorról, az állami kitüntetésről

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Lezsák Sándor vejének lovagkeresztje volt a téma.

Az augusztus 20-i állami ünnep alkalmából a magyar érdemrend lovagkereszt kitüntetését kapta a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet két alapítója, Moys Zoltán alapító elnök és Kenyeres Oszkár. Az elismerést Pintér Sándor előterjesztésére kapták Novák Katalin államfőtől. Oláh Lajos (DK) meg is kérdezte a belügyminisztert, mérlegelték-e Moys Zoltán kitüntetését, azt,

hogy olyan embernek adnak magas állami kitüntetést, akinek sajtóértesülések szerint a nevéhez köthető cég gyártotta azt a 2013-as műsort is, amely Adolf Hitler születésnapjáról tisztelettel, többek között ilyen mondatokkal emlékezett meg: »Rövid idő alatt talpra állította a tönkretett, nyomorba döntött Németországot, ahol példátlan gazdasági, társadalmi, erkölcsi, kulturális fellendülés vette kezdetét (…) A történelem talán legismertebb politikusának emléke azóta is a győztes nagyhatalmak politikai boszorkányüldözésének első számú célpontja«?

A műsorban elfelejtettek arról említést tenni, milyen szenvedést hozott a világra Adolf Hitler és a nácik kegyetlenkedése, emlékeztetett az ellenzéki politikus.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára érdemi válasz helyett azzal vágott vissza Oláh Lajosnak, hogy párttársa, László Imre korábban azt mondta, amikor Hitlert a Time magazin az év emberének választotta, addigi munkája miatt megérdemelte. Szerinte az lenne a helyes, ha a képviselő saját pártjának tenné fel a kérdést, hogy lehet még mindig polgármester László Imre.

Ezenfelül tájékoztatom, hogy a Magyar Érdemrend adományozását a 2011. évi CCII. törvény, illetve a 224/2014. (IX. 4.) Korm. rendelet szabályozza.

A jog ismerete persze nem valódi magyarázat az eredeti kérdésre, ám az államtitkár arra sem tért ki, hogy László Imre a félreérthető fogalmazásáért mindenkitől bocsánatot kért. Jelezte, családjából sokan soha nem jöttek haza Auschwitzból, senki sem gondolhatja komolyan, hogy éppen ő mentegette volna Adolf Hitlert. A náci diktátort arra hozta példaként egy testületi ülésen egy közterület átnevezéséről szóló indítvány kapcsán, hogy minden történelmi személy munkásságát csak egyben, egészben lehet nézni. Aki milliók gyilkosaként vonult be a történelembe, azt nem lehet utólag ilyen vagy olyan időszakokra hivatkozva mentegetni.

Az augusztus 20-i állami ünnep alkalmából kitüntettek egyesülete a második világháborús budai kitörési kísérletre emlékező túrák szervezője, nemrég 70 millió forintos állami turisztikai támogatást is kapott, Moys Zoltán pedig az Országgyűlés fideszes alelnökének, Lezsák Sándornak a veje, akinek a cége, a Dextramedia Kft. 2010 után lett az állami média beszállítója. A hivatalos indoklás szerint egyébként a lovagkeresztet

a Kárpát-medence természeti és kulturális értékei mellett a helyi magyarság mindennapjait bemutató, a természetjárást népszerűsítő tevékenysége, különösen a »Hazajáró« című műsor készítése során végzett színvonalas és odaadó munkája elismeréseként

kapták.

Kapcsolódó
Dobogókőn épít turistaházat a Kitörés túra szervezője
Dömötör Csaba szerint nem politikai, hanem szakmai alapon döntöttek a 70 milliós támogatásról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik