Közélet

Reagált az amerikai nagykövetség arra, hogy Szöllősi György nem kapott vízumot az USA-ba

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Csak kormányhivatalnokoknak adnak ki diplomatavízumot, magánszemélyeknek nem – közölte az amerikai nagykövetség a hvg.hu megkeresésére, miután a lap arról érdeklődött, meg tudják-e erősíteni, hogy Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője nem kapott beutazási engedélyt az Egyesült Államokba.

Szöllősi – aki 2017-ben kapott diplomata-útlevelet – chicagói magyar közösség meghívására vett volna részt az észak-amerikai magyarok hagyományos futballtornáján, az Árpád-kupán, amelyet a 25. jubileumi alkalomból a Chicagói Magyar Kultúrtanács felkérésére pénteken nyitott volna meg. „Mindez azért különösen érthetetlen, mert újságíróként és Magyarország hivatalos képviselőjeként, nagykövetként tagadták meg a beutazásomat” – fejezte ki értetlenségét az üggyel kapcsolatban.

A nagykövetség a főszerkesztő ügyével kapcsolatban még annyit közölt, hogy az amerikai törvények értelmében nem áll módjukban tájékoztatást adni egyedi vízumügyekről. Egyúttal megjegyezték, hogy a közelmúltban értesítették Budapestet arról, hogy megszaporodott a magyar kormány által kiállított diplomataútlevéllel beutazni kívánó olyan emberek száma, akik hivatalos minőségükben nem köthetők a kormányhoz.

Az Amerikai Egyesült Államok törvényei alapján viszont a bemutatott útlevél típusától függetlenül csak a külföldi kormányok tisztviselői számára adnak ki diplomatavízumot, magánszemélyeknek nem. Ez a szabály nem csak Magyarországra vonatkozik

– fogalmaztak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik