Közélet

AZ MCC főigazgatója a Libriről: „Picit meglepődtem, hogy ezen aggódnak emberek”

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Az Info Rádiónak adott interjút Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) főigazgatója, ahol többek mellett válaszolt azokra a kérdésekre is, hogy az MCC miért döntött a Libri megvásárlása mellett.

Az Index által szemlézett beszélgetésben Szalai – aki már két éve bevásárolta magát a Libribe – úgy fogalmazott, a Libri kereskedelmi és kiadói oldalon is egy sikeres cégcsoport volt, ez a beszámolóiban is tetten érhető, az MCC számára pedig fontos, hogy azoknak a befektetéseknek a hozamaiból, amelyeket eszközöl, hosszú időre fenn tudja tartani a működését.

„Nekünk különösen jó dolog, ha diverzifikálni tudjuk a portfoliót. Nemcsak a Mol-részvényekben, a Richter-részvényekben, hanem egy teljesen más iparágban, egy teljesen más irányultságban is vannak az MCC-nek befektetései” – magyarázta Szalai, hozzátéve, hogy természetesen nekik is komfortosabb, ha olyan témához nyúlnak hozzá, amiről azt gondolják, hogy valamennyire értenek hozzá.

A Libri felvásárlása eléggé megosztja a közvéleményt, több író nyomban el is határolódott a kiadótól, miközben az Írószövetség például a kiegyensúlyozottabb piaci működés zálogát látja a kormányközeli intézmény érkezésében. Szalai Zoltán már korábban is kijelentette, hogy leginkább stratégiai befektetésként tekintenek a projektre, most pedig leszögezte, hogy a szerzőknek sem kell tartaniuk semmitől.

„Az látszik, hogy a szerzők ragaszkodnak azokhoz a szerkesztőkhöz, azokhoz a kollégákhoz, akik az elmúlt két-három-öt évben is a szövegeiket gondozták, magas minőségben kiadták, de ez egy teljesen normális dolog. Az MCC ott van jó ideje a Libriben, én nem látom, hogy bárkinek bármitől tartania kéne.”

 Picit meglepődtem azon, hogy ezen aggódnak emberek, mert én nem látom, hogy bármivel, amivel foglalkoztunk, ott komoly minőségi gondok alakultak volna ki, vagy bármiben komoly negatívumot okoztunk volna

– mondta az MCC főigazgatója.

Kapcsolódó
Libri-vezető az MCC-s felvásárlásról: Továbbra is ugyanazok a szempontok vezérelnek a munkámban
Sárközy Bencét, a kiadói csoport ügyvezetőjét kérdeztük, milyen változásokkal járhat, hogy az MCC megvette a Librit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik