Kultúra

Írószövetség: A Libri tulajdonosváltása hozzájárulhat a kiegyensúlyozottabb piaci működéshez

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI
A Magyar Írószövetség nem aggódik, sőt, várakozásokkal tekint a jövőbe a Libri-felvásárlás után.

A magyar irodalmi életben és könyvszakmában alaposan felborzolta a kedélyeket a hír, hogy a kormányközeli MCC újabb tulajdonrészt vásárolt a Libriben, ezzel ők lesznek a piacvezető könyvkiadói és -kereskedelmi vállalat 98,4 százalékos tulajdonosai. Több szerző már közölte is, hogy nem dolgoznak többet a vállalattal, de reagált a hírre Bödőcs Tibor (Helikon), illetve Tompa Andrea (Jelenkor) is, megindokolva, hogy egyelőre a személyes bizalom miatt maradnak kiadójuknál, de figyelni fogják a változásokat.

A Jelenkor kiadó működése, a gondoskodás a kéziratokról és utóéletükről olyan minőség, amihez ragaszkodom. Ha bármi személyi vagy minőségi változás lesz a kiadóban, akkor nyilván nekem is meg kell fontolnom, hogy hol van jó helyen egy kéziratom

– írta például Tompa, míg az ősszel új kötettel jelentkező Bödőcs ilyen kérdéseken filozofált kiadója sorsával kapcsolatban:

Nem fogom cserben hagyni, de tényleg jó lenne, ha elmondanák: Origó, Index vagy ATV lesz a Libriből középhosszúrövid távon? Szinte mindegy, de jó lenne tudni, az ember kíváncsi, olvasó állat.

A Magyar Írószövetség azonban láthatóan nem aggódik, sőt, Facebookon megosztott közleményük szerint a szervezet elnöksége „várakozással tekint arra a piaci változásra, amit a Libri tulajdonosváltása idézhet elő.”

A magyar írótársadalom elsöprő többségét képviselő Magyar Írószövetség úgy látja, hogy a tehetséggondozásért és a minőségi felsőoktatásért elkötelezett MCC többségi tulajdonossá válása a Libri Csoportban hozzájárulhat a kiegyensúlyozottabb piaci működéshez. Az Írószövetség vezetése reméli, hogy a Libri a jövőben a független irodalmi könyvkiadók minőségi kínálatának terjesztésére nagyobb hangsúlyt fog helyezni annál, mint amit az elmúlt évtizedekben megtapasztalhattunk. Ennek érdekében a Magyar Írószövetség nyitott a párbeszédre és a szakmai együttműködésre

– írja a szervezet, amely elnökségi tagjai között tudhatja L. Simon Lászlót, választmányi tagságában pedig megtalálható a fideszes kultúrharcban aktív Orbán János Dénes, Demeter Szilárd, illetve az a Döbrentei Kornél is, akinek antiszemita beszéde miatt 2004-ben több mint százan kiléptek az Írószövetségből, például Nádas Péter, Szabó Magda, Konrád György, Esterházy Péter, illetve Parti Nagy Lajos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik