Közélet

A kormány nem tervezi a kötelező sorkatonaság visszaállítását

VARGA JENNIFER / 24.HU
VARGA JENNIFER / 24.HU
Szalay-Bobrovniczky Kristóf egyszerűen csak vonzóvá tenné a fiatalok előtt a haza szolgálatát.

A honvédelmi miniszter újabb kérdést kapott, miután nemrég a Bloombergnek a Magyar Honvédség állapotáról beszélt. A szocialista Harangozó Tamás emlékeztetett rá, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf az interjúban a tisztikart érintő, folyamatban lévő tömeges elbocsátásokat a többi között azzal indokolta, hogy túl széles a vezetői réteg a hadseregben, miközben alig tudják feltölteni a meglévő 8-10 ezer üres pozíciót. Az ellenzéki képviselő szerint közismert, hogy a legénységi állomány feltöltése nagy nehézséget okoz. Ezért tartotta meghökkentőnek, hogy a miniszter nem e hiány ledolgozását, hanem a Magyar Honvédség jelenlegi 37 ezer fős létszámplafonjának megtöbbszörözését jelölte meg célként.

Harangozó Tamás szerint ez a honvédségi szervezetek békeidőszaki, rendszeresíthető beosztásainak többszörösére emelését jelenti (amit az Országgyűlés 37 650 főben határozott meg). ám ennek csak akkor van értelme, ha a rendszeresített létszám nagy részét ténylegesen fel is töltik. A jelenleg üres 8-10 ezer legénységi beosztás többszörösét kellene betölteni a következő időszakban, ami

a katonai szolgálatra vonatkozó jogi szabályozás megváltoztatása nélkül aligha lehetséges,

hiszen a miniszter nyilatkozatából is látható, a szerződéses katonákkal a jelenlegi beosztások sem tölthetőek be. A szocialista képviselő ezért arra várt választ a minisztertől, a kötelező sorkatonaság visszaállítása nélkül miként tartja lehetségesnek célja elérését, a rendszeresített létszám megemelésével valójában nem a kötelező sorkatonaság visszaállítását készítik-e elő.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szűkszavú válaszában jelezte, hogy az Orbán-kormány

mindent megtesz azért, hogy vonzóvá tegye a fiatalok számára a haza szolgálatát, és arra törekszik, hogy a magyar haderőt a lehető legfelkészültebb állapotba hozza  a lehető legrövidebb időn belül. A kormány napirendjén továbbra sem szerepel a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítása.

A Magyar Honvédség állapota egyébként Orbán Viktor évértekelőjében is előkerült. A kormányfő jelezte, nem hisz abban, hogy az idő az ukránoknak dolgozik, és Oroszország legyőzése elhozná a békét, szerinte a magyaroknak a béke mellett kell maradniuk,

de a honvédelmi miniszter azért tartsa szárazon a puskaport!

A miniszteri válaszban egyébként a „továbbra sem” kitétel arra utalhat, hogy a sorkötelezettség visszaállítása gyakran előkerül, tavaly éppen a háború miatt érvelt mellette (és a nőkre kiterjesztése mellett) a Fidesz egyik fő ideológusának tartott Schmidt Mária történész, akitől a kormány elhatárolódott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik