Belföld

Sorkötelezettség: A kormány elhatárolódik Schmidt Mária ötletétől

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI
A Honvédelmi Minisztérium egyetlen mondattal reagált a történész cikkére.

Schmidt Mária álláspontja a sorkötelezettségről a professzor asszony magánvéleménye, semmiben sem egyezik a kormány álláspontjával.

Ennyit reagált a szaktárca arra, hogy Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója nemzeti konzultációt javasolt az általános, nőkre is vonatkozó hadkötelezettségről, sorkötelelezettségről.

Hiszen a háború, mint látjuk, egyáltalán nem veszett ki a világból, még Európából sem, sőt, ott folyik a határainkon. Azaz: előre kell mennünk, nem hátra!

– írta a Fidesz egyik fő ideológusának tartott történész, aki szerint  folytatni kell az egészségügy, az oktatás és a honvédelem reformját, és utóbbi részének tartaná az általános hadkötelezettség visszavezetését.

Kapcsolódó

Idén márciusban az ellenzék a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság azonnali összehívását kezdeményezte, hogy Benkő Tibor miniszter egyik – szerintük félreérthető – mondata után kiderüljön, fontolgatja-e a kormány a kötelező sorkatonai szolgálat újbóli bevezetését.

Hat éve egyébként Kövér László többször is hibának nevezte a sorkötelezettség eltörlését, aminek a visszaállításához azonban szerinte összeurópai döntésre lenne szükség. Azt mondta, gyűlölt a hadseregben szolgálni, utólag mégis hasznosnak tartja azt. Akkor Kósa Lajos megerősítette az RTL híradónak, foglalkoznak azzal, hogy a hadköteles korú fiatalok katonai kiképzést kaphassanak. Ő egyfajta Nemzeti Gárda vagy Nemzetőrség felállításáról beszélt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik