Belföld

Hullanak a fejek Szalay-Bobrovniczky fiatalítása miatt   

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Több mint 110 főtisztet, tábornokot mentett fel a miniszter januárban, most pedig jön az alakulatparancsnokok pontozása.

A Válasz Online szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf eddig több mint 110 főtisztet, tábornokot mentett fel a  kormányrendelet alapján, amely szerint a miniszter bárkinek a szolgálati viszonyát megszüntetheti, aki elmúlt 45 éves, legalább 25 évet szolgált. A portál azt írja – több érintettet meg is nevezve –, hogy gyakorlatilag lefejezték a vezérkart, többeket hazarendeltek fontos NATO beosztásából, a Honvédelmi Minisztérium több főosztályvezetőjét leváltották.

A felmentett katonák a mai napig nem kaptak választ olyan kérdésekre, mint hogy például illetményük bruttó vagy nettó 70 százalékát kapják meg a honvédelmi szolgálati juttatás keretében, maradhatnak-e szolgálati lakásaikban. A „fiatalításnak” nincs vége, jönnek az alakulatok, ahol a parancsnokoknak kell pontozniuk 45 évnél idősebb, legalább 25 éve szolgáló beosztottjaikat.

Ha valaki a maximális 9 pontból 6-ot megkap, főszabály szerint maradhat. Ez csak a hivatásos állományt érinti. Az öt szempont:

  • szakmai megfelelőség;
  • nemzetközi tapasztalat;
  • nyelvi készség;
  • fizikai állapot;
  • teljesítmény értékelés.

A portál forrásai szerint az elbocsátások miatt kihívás lesz a toborzás, nehezebb lesz egy fiatalt úgy a katonai pályára csábítani, hogy nem lehet biztos abban, 45 éves kora után nem teszik lapátra. Gondot jelenthet az is, hogy hiány lesz a taktikai szinten nélkülözhetetlen tisztekből (hadnagy, főhadnagy, százados), mert a tisztképzési kvótákon nem emeltek, így a hirtelen fiatalítással járó tömeges előléptetések miatt kevesebben lesznek azok, akiknek feladata – szakasz- és századszinten – a tényleges harctéri vezetés.

A minisztérium érdemben nem felelt a kérdésekre, szóban jelezte: hogy azokra a HM hivatalos lapjában (honvedelem.hu), illetve a Szalay-Bobrovniczky Kristóffal készült Bloomberg-interjúból kap válaszokat a portál, amely azonban hiába kereste azokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik