Közélet europoli

EP-vizsgálóbizottság: szégyen Varga Judittól, hogy összeesküvés-elméletekkel támad

Kisbenedek Attila / AFP
Kisbenedek Attila / AFP

Az Európai Parlament különbizottsága Budapesten vizsgálta, hogyan használták Magyarországon a Pegasus kémszotfvert. A küldöttség többek között a kormányt is megkereste, hogy megtudja az okokat, de Varga Judit visszautasította a találkozót, mert állítása szerint a nemzetbiztonság nem uniós hatáskör.

A Fidesz korábbi pártcsaládjához, a jobbközép Európai Néppárthoz tartozó holland Jeroen Lenaers a Telex szerint keddi sajtótájékoztatóján ezzel kapcsolatban arról beszélt, az EU joganyaga alapján is világos, hogy

a nemzetbiztonságot nem lehet mindenre indokként használni, az nem egy „ingyen szabaduhatsz a börtönből” kártya.

Varga Judit a Facebookon közzétett posztjában „Soros-dollárbaloldalról” is írt a látogatással összefüggésben. Az Európai Néppárt frakciójában ülő Lenaers szerint őt aligha lehet baloldalisággal vádolni, a poszt pedig összeesküvés-elméletekkel támadta a bizottságot, ami „teljesen röhejes” és egy kormánytagtól „szégyen”. A találkozó elmaradása szerinte többet mond el a kormány hozzáállásáról a demokráciához, mint róluk.

Ami a konkrét Pegasus-megfigyeléseket illet, a küldöttség tagja, Sophie in ‘t Veld arról beszélt, az ilyen applikációk jelenleg a legnagyobb fenyegetést jelentik a demokráciára, mert sokféleképp alkalmasak arra, hogy a hatalom birtokosai meg is tartsák azt.

Lenaers szerint nagyon aggasztó, hogy a felügyeletet olyanoknak kellene ellátnia, akiket a kormány nevez ki. A képviselők találkoztak a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot vezető Péterfalvi Attilával, aki korábban már elvégzett egy vizsgálatot az ügyben. A nyilvánosságra hozott eredmény szerint a nemzetbiztonsági szakszolgálat több olyan embernél is alkalmazta a Pegasust, akiknek a neve az elmúlt hónapokban megjelent a sajtóban, de a százas nagyságrendű eset mindegyike megfelelt minden törvényességi követelménynek.

Lenaers szerint főleg a vizsgálatról beszélgettek az adatvédelmi biztossal, de „nem voltak teljesen meggyőzőek” a válaszai. A képviselő úgy vélte, mintha a vizsgálat jobban összpontosított volna az újságírókra és a szervezetekre, amelyek napvilágra hozták az ügyet, mint a kormányra.

A Pegasus kémszoftverrel sok ártalmatlannak tűnő személyt figyeltek meg, de nem hallottunk megfelelő indoklást arra, hogy miért

– összegzett Lenaers.

Kapcsolódó
Varga Judit levélben tudakolja, van-e köze az Európai Bizottságnak a külföldi ellenzéki pénzekhez
Egyúttal kéri, hogy tekintsék kockázati tényezőnek az Európai Unión kívülről érkező kampánytámogatásokat.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik