Belföld

Varga Judit levélben tudakolja, van-e köze az Európai Bizottságnak a külföldi ellenzéki pénzekhez

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebook oldalán közölte, hogy levelet küldött az Európai Bizottság alelnökének, Vera Jourovának. A levél – melynek szövegét magyar nyelven teljes terjedelmében közölte is – az egyesült ellenzék választási kampányához érkezett külföldi pénzekről panaszkodik felidézve, hogy az elmúlt hónapokban sorra jelentek meg információk például az Action for Democracy közreműködésével nyújtott ellenzéki támogatásokról.

Az igazságügyi miniszter levelében először arról ír, hogy a szuverenitás, a demokrácia, valamint a politikai és gazdasági értelemben vett önrendelkezés megvalósulását alapvető értéknek tartják a közép-európai országok, és ennek szerinte egyik fő feltétele, hogy külső nyomás vagy befolyás „jelentős hatással” ne legyen a hazai választásokra.

Varga Judit ezután rátér arra, hogy a külföldi pénzek ügye nemcsak a „magyarok, hanem az európai polgárok” számára is számottevő jelentőséggel bír.

„Ellenőrzött információkkal kell rendelkezniük a demokratikus választási folyamataikra gyakorolt bármilyen külső befolyásról. A Katar-gate árnyékában az ügy különös figyelmet igényel az EU intézményei részéről” – figyelmezteti az Európai Bizottság alelnökét a miniszter.

Ezután a kormány nevében tájékoztatást kér, hogy az Európai Bizottság együttműködött-e bármilyen programban az Action for Democracy nevű szervezettel, majd figyelmezteti a bizottságot, hogy

országjelentéseiben tekintse kockázati tényezőnek az Európai Unión kívülről származó, a tagállami választások befolyásolására irányuló támogatásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik