Közélet

Rendkívül bizalmatlanok a magyarok a politikusokkal szemben

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Rendkívül bizalmatlanok a magyarok a politikusokkal szemben

A legmegbízhatóbbnak a tudósokat, a legmegbízhatatlanabbnak pedig a politikusokat tartják a magyarok a különböző foglalkozások művelői közül

derül ki az Ipsos napokban közzétett globális felméréséből. Az eredmény ugyanakkor a politikusok számára akár sikerként is elkönyvelhető, ugyanis egy év alatt pár százalékponttal nőtt a beléjük vetett bizalom.

Mielőtt azonban ezzel részletesebben foglalkoznánk, nézzük általánosságban az eredményeket. A kutatásban részt vevő országok többségében az első helyen az orvosokat jelölték meg, amikor arra kellett válaszolni, hogy melyik szakma képviselőit tartják a legmegbízhatóbbnak. A második helyen a tudósok, majd tőlük lemaradva a tanárok és a katonák következnek, bár akadtak olyan országok, ahol két szakma is az első helyre került.

Made with Flourish

Ez az eredmény összességében megegyezik a 2021. októberi felmérés tanulságaival, a számok azonban visszaestek: míg tavaly Nagy-Britanniában az orvosok még 72 százalékos említést kaptak, idén már csak 66 százalékosat. A magyarok 2021-ben 66 százalékkal hozták az első helyre a tudósokat, idén azonban már 53 százalék is elég volt ehhez – a második helyen hazánkban a tanárok állnak 52 százalékkal, a harmadik helyen pedig az orvosok 40 százalékkal.

Globálisan a tudósok, a tanárok és az orvosok viszik a prímet.

Amikor a különböző szakmákat 1-től 5-ig tartó skálán kellett értékelni a megbízhatóság alapján, ahol az ötös a legrosszabb, az egyes pedig a legjobb értékelés volt, ez a három csoport kapta a legtöbb 1-est és 2-est. Ezzel szemben a legtöbb 4-es és 5-ös a politikusoknak, a kormánytagoknak és a reklámosoknak jutott. A leginkább megosztónak talán a bírók és a rendőrség munkája tekinthető, ezekben a csoportokban ugyanis elég közel volt a rossz és a jó értékelések aránya.

Made with Flourish

A politikusok a legkevesebb jó jegyet Magyarországon, Peruban, Chilében, Japánban és Lengyelországban kapták (7 százalék),

a legtöbb rossz jegyet pedig Peruban, Argentínában és Chilében. A többiekhez képest ugyanakkor kiugróan jó eredményt értek el a politikusok Dániában és Indiában: előbbi lakosai 21 százaléknyi, utóbbié pedig 28 százaléknyi jó jegyet adtak az érintetteknek.

Az előző évhez képest változás, hogy Magyarországon 3 százalékponttal nőtt a jó értékelések aránya és ugyanennyivel csökkent a rosszaké, vagyis úgy tűnik, hogy hibahatáron belül kicsit nőtt a politikusokba vetett bizalom. A globális átlag akkor 62 – 10 százalék volt a rossz értékelések javára, most ez az arány 64 – 12 százalék.

Made with Flourish

Az újságírókkal szembeni bizalom globális szinten és Magyarország tekintetében is romlott. Míg tavaly az összes résztvevő országban átlagosan 34 százalék adott 4-est és 5-öst az újságíróknak, addig idén már 38 százalék, míg a jó jegyek aránya nagyjából változatlan maradt.

A magyarok esetében 2021-ben 46 százalékos volt a negatív értékelések aránya, 2022-re azonban ez jelentősen, 58 százalékra emelkedett,

míg a pozitív értékelések aránya 11-ről 9 százalékra esett vissza. Ez azt is jelenti, hogy az összes résztvevő ország közül hazánkban mérték a legnagyobb arányú bizalmatlanságot az újságírókkal szemben, megelőzve Törökországot 8 százalékponttal.

Made with Flourish

Ahogy tavaly, úgy idén is összehasonlítottuk a felmérésben részt vevő két visegrádi ország, Magyarország és Lengyelország eredményeit. A legmegbízhatatlanabbnak tartott szakmák közül az első két helyen nincs eltérés, mindkét országban a politikusok és a kormánytagok kapták ezt a címet. A harmadik helyen ugyanakkor Magyarországon az újságírók, Lengyelországban pedig a papok és lelkészek találhatók. A lista legvégén is ugyanaz a hármas szerepel, mint a legmegbízhatóbb csoportok: az átlagos emberek, a tudósok, illetve az orvosok.

Made with Flourish

Módszertan

A felmérést a világ 28 országában végezték el az Ipsos Online segítségével. (Argentína, Ausztrália, Belgium, Brazília, Kanada, Chile, Kína, Kolumbia, Dánia, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Magyarország, India, Olaszország, Japán, Malajzia, Mexikó, Hollandia, Peru, Lengyelország, Szaúd-Arábia, Dél-Afrika, Dél-Korea, Spanyolország, Svédország, Törökország és az Egyesült Államok).

A 21 515 megkérdezett közül a legtöbben 16-74 éves felnőtt volt a legtöbb országban, míg öt országban az alsó korhatár 18 év volt, és országonként 500, illetve 1000 fős mintát alkalmaztak. Az Argentínában, Ausztráliában, Belgiumban, Kanadában, Dániában, Franciaországban, Németországban, Nagy-Britanniában, Magyarországon, Olaszországban, Japánban, Hollandiában, Lengyelországban, Dél-Koreában, Spanyolországban, Svédországban és az Egyesült Államokban készített felmérések reprezentatívnak minősülnek. A hibahatár 3,5–5 százalék.

Olvasói sztorik