Közélet

Orbán a Karmelitában egyeztetett a kormányalakításról, Lázár és Navracsics is ott volt

Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Az utóbbi hetekben miniszteri székekkel kapcsolatban hírbe hozott lehetséges kormánytagok közül Lázár János, Navracsics Tibor, Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Csák János is ott volt szerdán az új kabinet megalakulását előkészítő ülésen.

Gulyás Gergely, Palkovics László, Pintér Sándor, Nagy István, Rogán Antal, Semjén Zsolt és Varga Judit, azaz a 2018–2022 közötti negyedik Orbán-kormány tagjai mellett más, az utóbbi hetekben miniszteri székekkel szóba hozott szereplők is ott voltak szerdán a Karmelita-kolostorban az új kabinet megalakítását előkészítő ülésen.

Az MTI által kiadott, Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán is látható fotón szerepel Csák János üzletember, korábbi londoni nagykövet; Lázár János országgyűlési képviselő, aki a Miniszterelnökséget is vezette már; Nagy Márton korábbi jegybankalelnök; Navracsics Tibor volt uniós biztos, valamint a hadipari érdekeltségekkel és tartalékos századosi ranggal is bíró volt londoni nagykövet, Szalay-Bobrovniczky Kristóf is.

A struktúra még kérdéses

Az Azonnali szerda délelőtti értesülése szerint pénteken kerül az új parlament elé a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény, vagyis ekkor tudjuk meg, hogy miként alakul át a tárcák szerkezete. A miniszterelnök május 6-án adott rádióinterjújában azt mondta, hogy szeretné jelentősen átalakítani a kormány szerkezetét és sok új embert kíván behozni. Hozzátette: van, akivel sikerült megállapodnia, van, akivel nem, és van, akivel még tárgyal.

Az Azonnali a forrásaira hivatkozva arról ír, hogy Orbán Viktor az elmúlt hetekben több struktúrát is felvázolt, így a végleges terv a benyújtáskor derülhet ki. A tervek szerint Orbán május 16-án tehet majd esküt, és a következő parlamenti ülésen, május 20. és 30. között mutathatja be az új kabinetet a képviselőknek.

A Hvg.hu korábban arról számolt be egy törvényjavaslat alapján, hogy a Belügyminisztériumhoz kerülhet az egészségügyi terület, a tárcát pedig az egészségügyért és közbiztonságért felelős miniszter vezetné. Ugyancsak a Hvg.hu cikkezett arról, hogy értesüléseik szerint távozhat a kormányból Benkő Tibor honvédelmi miniszter, lehetséges utódként pedig felmerült Szalay-Bobrovniczky Kristóf neve, aki nem csak Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje, de komoly érdekeltségei vannak a hadiiparban: a Magyar Honvédség nemrég a Szalay-Bobrovniczky érdekeltségében álló cseh cégtől rendelt tucatnyi gyakorló-kiképző repülőt.

Minthogy a képen látható Nagy István agrárminiszter, ebből arra is lehet következtetni, hogy ez a terület várhatóan nem kerül az utóbbi négy évben egy ménesbirtok vezetésére visszavonult Lázár Jánoshoz. Varga Mihály pénzügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nem vettek részt az ülésen, de a korábbi kormányok stabil tagjainak számítanak, utóbbi maradásáról már a választás utáni első sajtótájékoztatóján is beszélt a kormányfő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik