Gazdaság

12 cseh kiképzőgépet vesz Magyarország

AERO Vodochody / Facebook
AERO Vodochody / Facebook
A magyar tulajdonba került cseh cég szállítja majd le a kiképző és felderítő gépeket.

Tizenkét L-39-es típusú, cseh gyártmányú gyakorló-kiképző repülőt vesz a Magyar Honvédség, ezt Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos jelentette be csütörtökön az Iho.hu cikke szerint. A tavaly többségi magyar tulajdonba került cseh cég, au Aero Vodochody a gyártója a típusnak. A gépek 2024-ben érkezhetnek meg. A típus korábbi változatait már használta a honvédség az Iho.hu szerint.

A Portfolióra hivatkozva azt írja még a közlekedési szaklap, hogy az L-39-es népszerű kiképzőgép, több mint 3000 darab készült már belőle, az új generációs változatot pedig „kifejezetten negyedik, ötödik generációs vadászgépek pilótáinak kiképzéséhez tervezték”. E gép Williams International FJ44-4M hajtóműve által képes akár 775 kilométer/órás végsebesség elérésére 6000 méter magasságában, de akár 11,5 kilométer magasságban is képes üzemelni.

A beszerzendő 12 gépből 8 a Gripen-pilóták kiképzésére szolgál majd, 4 pedig egy cseh-magyar közös projekten belül felderítő gépként üzemelhet. A géptípus alkalmas lehet a légi rendészeti feladatok korlátozott ellátására, pl. kisrepülők határsértései esetén lehetne felküldeni.

A gyártó cégről, az Aero Vodochodyról a Telex emlékeztetőül azt írja, tavaly szeptember 30-án került többségi magyar tulajdonba, miután a HSC Aerojet bevásárolta magát. A HSC-ben 80 százalékos részesedése van Szalay-Bobrovniczky Kristófnak, míg 20 százalék a cseh Omnipol társaságnak.

Kapcsolódó
A magyar kormányszóvivő férje megkaparintotta a legnagyobb cseh repülőgépgyártót
Véglegesen új tulajdonosa van a katonai kiképző és könnyű harcászati gépeket gyártó cseh Aero Vodochody vállalatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik