Élő Gazdaság

Orbán Viktor: Ez egy atombomba, amit le akarnak dobni a magyar gazdaságra

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Több hetes kihagyás után adott újra interjút a Kossuth Rádiónak péntek reggel Orbán Viktor.

Hosszabb kihagyás után újra interjút adott a Kossuth Rádiónak péntek reggel Orbán Viktor.

A miniszterelnök azzal kezdte a beszélgetést, az Európai Bizottság azt javasolja, hogy szüntessék meg az Oroszországból érkező olajszállítmányokat. Ezzel szerinte Ursula von der Leyen, az EB elnöke megtámadta azt az egységet, amit a tagállamok vezetői két nap alatt hoztak létre Versailles-ban.

A probléma szerinte az, hogy évekbe telne a magyar energiaszállítási és betáplálási rendszer átalakítása, pedig a háború most zajlik. Ha elfogadták volna a javaslatot, akkor 700 forintba kerülne a benzin és 800-ba a gázolaj, a rezsicsökkentésnek pedig vége lenne.

Ez egy atombomba, amit le akarnak dobni a magyar gazdaságra

– közölte.

A tervezetet ezért postafordultával visszaküldte von der Leyennek, várják az új javaslatot.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Úgy véli, az EU átlépett már egy vörös vonalat. Mint fogalmazott, Magyarországnak a vétóját, az ügyek megakasztására való képességét fenn kell tartania a magyar szempontból legfontosabb kérdésekre, „mert egyébként elveszítenénk az összes barátunkat az EU-ban”.

Az első öt szankciócsomagra még igent tudott mondani, de az energiaembargó átlépett egy határt. Azt is mondta, az orosz ortodox egyház vezetőjét is a szankciós listára akarják tenni, amit nem fog hagyni hazánk.

A háborúban szerinte nem oldalt kell választani, hanem álláspontot. Magyarországnak van is ilyen álláspontja, ez pedig a béke.

Kapcsolódó

Ami a kormányalakítást illeti, Orbán az erdő közepén jár, de május 20. és 30. között szeretné bemutatni az új kormányt a képviselőknek. Közölte, jelentősen át szeretné alakítani a kormány szerkezetét, sok új embert szeretne behozni. Egyesekkel már meg is egyezett, másokkal nem sikerült megállapodnia, és vannak olyanok, akikkel még tárgyal.

Elmondta, két vagy három komplett kormányt ki lehetne hozni a magyar jobboldal szellemi képességéből. Nem az a kérdés, hogy van-e elég ember, hanem hogy megtalálják-e a megfelelő embereket az adott pozíciókra, mutatott rá.

A rádiós interjút percről percre is közvetítettük, ezt lentebb tudja visszaolvasni.

Véget ért az interjú

És ezzel az élő közvetítésünk is. Orbán Viktor várhatóan legközelebb azután ad majd rádiós interjút, hogy megalakította az új kormányt.

Orbán az erdő közepén jár

Erdő közepén vagyok, de tudom, hogy miért vagyok ott, ahol vagyok

– mondta Orbán a kormányalakításról.

Szerinte a kereszténydemokrata kormányok úgy jönnek létre, hogy megnézik, milyen kihívások lesznek a következő négy évben. Ilyen a migrációs nyomás, mert éhínség lesz ott, ahonnan eddig is migránsok érkeztek Európába.

A pandémia kérdésköre is része marad a gondolkodásnak és a harmadik, hogy itt van a háború. Veszélyes világ köszöntött ránk, olyan kormányt kell alakítani, ami képes megvédeni az országot

– magyarázta.

Az elmúlt ciklus minisztereinek megköszönte a munkát, büszke rájuk.

Jelentősen át szeretném átalakítani a kormány szerkezetét, jelentősen más szerkezetben állunk majd föl, sok új embert szeretnék behozni

– tette hozzá.

Legkésőbb május végén tudja bemutatni a magyar kormány tagjait. Van akivel sikerült megállapodnia, van, akivel nem, és van, akivel tárgyal.

Senki nem kéretheti magát, mert ez egy olyan munka, ami a legnagyobb felelősségű munka az országban. Csak a legkiválóbb embereket szokták felkérni ilyen munkára, és akit felkérnek, megtiszteltetésnek kell éreznie ezt. Elvárom a miniszter társaimtól, hogy ne csak elvégezzék a munkát, hanem hasonlóan is érezzenek.

Elmondta, két vagy három komplett kormányt ki lehetne hozni a magyar jobboldal szellemi képességéből. Nem az a kérdés, hogy van-e elég ember, hanem hogy megtalálják-e a megfelelő embereket az adott pozíciókra.

Május 16-án esküt tesz, az a reménye, hogy többsége lesz. A következő ülésen, május 20. és 30. között mutathatja majd be a parlamenti ülésen a kormányát a képviselőknek.

Kárpátaljára belőttek

Szerintünk aki fegyvert szállít, bajt hoz a saját fejére is, különösen akkor, hogy a háborúban álló fél a szomszédja. Most már Kárpátaljára belőttek, mert valaki szállítani készült fegyvereket. Ezeket ki fogják lőni, így lesz ezután is. Aki Ukrajnába fegyvert szállít be, az ott élő embereket célponttá teszi. Nekünk Ukrajnán belül Kárpátalja különösen fontos

– mondta.

Nem oldalt kell választani a háborúban, hanem álláspontot

Ez egy orosz-ukrán háború, nem a mi háborúnk, mondta Orbán, hozzátéve, azt kell eldönteni, hogy mi a viszonyunk hozzá.

Ilyenkor az országok oldalt választanak, de az én felfogásom a történelmi tapasztalat alapján az, hogy nem oldalt kell választani, hanem álláspontot kell választani, ami megfelel a magyar érdekeknek. Nekünk van ilyen álláspontunk, a béke

– mutatott rá. Ezért ment el Moszkvába békemisszióra, de nem járt sikerrel, ahogy a német kancellár és a francia elnök sem.

Nem vagyok hajlandó semmilyen ország érdekeit sem követni és azonosítani a magyar érdekkel, ha az ellentétes azzal. Mi ebből a háborúból ki akarunk maradni. Van szívünk, bennünket is anya szült, Magyarország valaha volt legnagyobb humanitárius segítségét nyújtjuk

– fűzte hozzá.

Átlépte az EU a vörös vonalat

Egy ilyen hatalmas ügyben, amikor olyan nagytestű országok, mint Franciaország, Németország, Lengyelország egy szankciós politikáért meg vannak veszve, mert meg vannak győződve róla, hogy ez segíteni fog, ebben hisznek, ilyenkor Magyarországnak a vétóját az ügyek megakasztására való képességét fenn kell tartani a magyar szempontból legfontosabb kérdésekre, mert egyébként elveszítjük az összes barátunkat az EU-ban

– fogalmazott a kormányfő.

Közölte, a szankciók első öt csomagjára hajlandó volt igent mondani, de az első alkalommal világosság tette, hogy lesz egy vörös vonal, ez az energiaembargó.

Átlépték ezt a vörös vonalat, a szén lehet, az Magyarországot nem érinti. De csak jönnek tovább, itt kell megálljt parancsolni.

Az orosz ortodox vezetőjét is a szankciós listára akarják tenni. Orbán kapott is egy levelet a magyarországi ortodoxok vezetőjétől, hogy ez ellen tegyen meg mindent.

Nem fogjuk hagyni, hogy egyházi vezetőket tegyenek fel szankciós listára

– jelentette ki.

Vége lenne a rezsicsökkentésnek

Orbán kérdésre válaszolva azt mondta, általában az ilyen ügyekben egyedül szoktak maradni.

Vannak hangországok, aki meg szoktak szólalni, de amikor eljön, hogy vissza a feladóhoz, gyakran maradunk egyedül. A vétó szót kerülöm, nem konfrontálódni akarok az Európai Unióval, mi egy konstruktív dialógusban vagyunk érdekeltek

– mondta.

Szerint ha nem küldte volna vissza a javaslatot, a rezsicsökkentésnek év végén vége van.

Patikamérlegen lett kialakítva, pénzügyi számítások vannak mögötte, teljesen felborult volna az egész. Ha nem oldják meg a magyar kérdést és anélkül vezetnek be olaj- és gázembargót, akkor a rezsicsökkentésnek vége. Az a harc, amit most folytatok, az a magyar rezsicsökkentésért folytatott harc

– közölte.

A javaslat Orbán állítása szerint azt is eredményezné, hogy nem lenne üzemanyag és az ipar számára fontos, olajból származó származéktermékek sem.

Postafordultával repült vissza a javaslat

Néhány száz milliárd forintot kellene elkölteni egy olajfinomító rendszer átalakítására, amire most nincs szükségünk, mondta Orbán.

Szerinte a javaslat, ami most az asztalon van, létrehoz egy magyar problémát, és semmilyen javaslatot nem tesz annak a megoldására, folytatta.

Az átalakítás után egyébként az a kérdés is felvetődne, hogy mennyibe kerülne úgy az olaj. Orbán szerint ez azt jelentené, hogy 700 forintba kerülne a benzin és 800-ba a gázolaj.

Ez egy atombomba, amit le akarnak dobni a magyar gazdaságra

– ismételte el.

Öt év alatt záródna le egyébként a magyar energiaszállítási és betáplálási rendszer átalakítása, az Európai Unió erre ad pénzt, de csak papíron, azt még nem adták oda.

Érdemes elgondolkodni, hogy van-e értelme ekkora költséggel egy ilyen átalakulásnak, mert 4-5 évbe tartana, miközben a háború az most van

– mondta.

A javaslatot postafordultával visszaküldte von der Leyennek, várják az új javaslatot.

Az EB elnöke megtámadta az európai egységet

Gondoltam csak a kormányalakítás után jövök, de a helyzet valóban súlyos, a háború az energiabiztonságot is közvetlenül veszélyezteti, kezdte a rádióinterjút Orbán.

Mint fogalmazott, az Európai Bizottság azt javasolja, hogy szüntessük meg az Oroszországból érkező olajszállítmányokat.

Orbán szerint több baj is van ezzel.

Néhány hete egy uniós csúcson létrehoztunk egy konszenzust, ami figyelembe veszi, hogy az országoknak eltérő energiaszerkezete van és minden országnak szuverén joga, hogy milyen energiaösszetételben működteti az országot. Az Európai Bizottásg javaslata felrúgja a Versailles-i konszenzust, ezzel megbontotta a Versailles-ban két nap alatt létrehozott európai egységet. Az EB elnöke megtámadta az európai egységet

– magyarázta a kormányfő.

Szerint a javaslat azért vérzik sok sebből, mert fittyet hány arra, hogy az európai országoknak különböző lehetőségek állnak rendelkezésükre. Akinek van tengere, az tud hajóval olajat szállítani.

Nekünk is lenne, ha nem vették volna el őket. Ezért hazánkba csak csővezetéken érkezhet olaj.  Ez a javaslat felér a magyar gazdaságra ledobott atombombával

– magyarázta.

Percek kérdése és kezdődik az interjú

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtök este azt közölte, a kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában a szokásos időben, fél nyolckor ad interjút. A fő téma ezúttal az ukrajnai háború és Magyarország energiabiztonsága lesz.

Olvasói sztorik