Közélet

Szájtátva nézi a világ a magyar kórházakra vonatkozó nyilatkozati tilalmat

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Sehol nincs a magyarországihoz fogható kormányzati kontroll az egészségügyi dolgozók sajtónyilatkozataival, a járványhelyzet bemutatásával és a kórházi-ápolási munka nyilvánosságával kapcsolatban – írja a Népszava. Ez úgy derült ki, hogy öt különböző országban kérdezősködtek az ottani gyakorlatokról. A lap egész pontosan arra volt kíváncsi, hogy más államokban

  • kinek a hatásköre a kórházi sajtóengedélyek megadása,
  • milyen esetekben utasíthatják azt el,
  • korlátozták-e a járvány alatt a újságírók korábbi lehetőségeit,
  • illetve mit gondolnak a sajtó szerepéről a járvány elleni védekezés hiteles bemutatásában.

A kérdés azért lehet érdekes, mert Magyarországon a sajtót gyakorlatilag kitiltották a közegészségügyi intézményekből, tudósításokat csak az állami média munkatársai készíthetnek, az állami kórházak dolgozóinak és vezetőinek pedig gyakorlatilag tilos a médiával beszélniük.

A tapasztalatokat összegezve azt írják, hogy Észtországban például minden egészségügyi intézmény önállóan szervezi a médiakapcsolatait, beleértve azt is, hogy milyen médiakiadványokkal és milyen feltételek mellett kommunikál. Az állam ezt semmilyen módon nem szabályozza – tudatta az észt egészségügyi minisztérium.

Romániában szintén a kórházak kompetenciája a sajtó kezelése. A román egészségügyi tárca azt írta, hogy a sajtó jól bejáratott csatornákon keresztül szervezhet tudósításokat a kórházakból, ahol kísérő személyzetet is biztosítanak a stáboknak.

A kórházak operatív üzemeltetésébe az állam semmilyen módon nem szól bele, ideértve a sajtóval történő kapcsolattartást is – tájékoztatott a finn egészségügyi minisztérium.

A dán egészségügyi tárca olyannyira nem érezte magát illetékesnek, hogy a magyar újságírókat inkább a Dán Újságírók Szövetségéhez küldték a kérdéseikkel. 

A szervezet kommunikációs vezetője azt közölte, hogy Dániában a személyiségi jogokat védő törvényeken kívül semmilyen egyéb szabályozás nem vonatkozik a kórházakban történő forgatásra, fényképek készítésére.

A cseh egészségügyi minisztérium tisztviselője azt mondta, hogy náluk semmilyen különbséget nem tesznek az állami és magántulajdonban lévő médiumok között. Azt, hogy a sajtót hogyan és mikor engedik be, itt is az adott egészségügyi intézmények vezetősége dönti el, nincs egyeztetési kötelezettség felsőbb állami szervekkel, sem előzetesen, sem pedig utólag.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik