Közélet csatatér '22

Már a második érettségi botrány tört ki Sümeg körzetében

Faludi Imre / MTVA
Faludi Imre / MTVA
Ezúttal Badacsonytördemic egyik fideszes támogatású, de független képviselőjéről derült ki, hogy fals dokumentummal képezte tovább magát.

Komoly érettségi botrányba keveredett tavaly a fideszes sümegi polgármester, Végh László élettársa, Szabó Krisztina. Ahogy annak idején többször is írtunk róla, Szabó a feketepiacon szerzett érettségi bizonyítványt magának, így pedig a Sümegi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központ igazgatójává válhatott. A Pécsi Járásbíróság elkobozta a hamis okmányt, de Szabó így is igazgató maradhatott, sőt polgármester élettársa a fizetését is megemelte. Végül csak szeptemberben mondott le Szabó a posztról, aztán Covid-tesztállomást nyitott Tapolcán.

Kapcsolódó
Fél évvel a hamis érettségis botránya után lemondott a sümegi járóbetegközpont vezetője
A város fideszes polgármesterének élettársa eddig zavartalanul kapta az 1,6 milliós fizetést.

Lazán kapcsolódik, hogy a Fidesz-KDNP a Sümeget is magában foglaló Veszprém megyei 3. választókörzetben nem a regnáló Fenyvesi Zoltánt, hanem a volt EU-biztos Navracsics Tibort indítja. Fenyvesi ugyan nemrég egy sajtótájékoztatón ezt azzal magyarázta, hogy a felmérések szerint ő nem tudna elég szavazatot szerezni a kormánypártnak, de forrásaink szerint többek közt a sümegi botrányok elégtelen kezelése is ráégett a térség képviselőjére.

Mindenesetre a sümegi ügynek újabb mellékszála bukott ki, a városi ellenzéki portál, a Sümegi Szó írt arról kedden, hogy Szántai Attiláné Kovács Tünde, a badacsonytördemici képviselő-testület független, ám Fidesz-támogatással bejutott tagja is hasonló cipőben jár, mint Szabó. Úgy tudni, ugyanattól a személytől szerezhették be a hamis érettségi bizonyítványt, a lap szerint Szabó ráadásul jó viszonyban van a helyi faluházat is vezető Szántaival.

Szántai Attiláné ügyében a Veszprémi Városi Rendőrkapitányság tavaly június 8-án rendel el nyomozást amiatt, mert a gyanú szerint 2020 júniusában a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatósága által szervezett „Közművelődési és közönségkapcsolati” képzésre hamis érettségi bizonyítvánnyal jelentkezett.

Az általa csatolt érettségi bizonyítvány hamis volt. Közpénz is érintett, hisz a képzés 300 ezer forintos árát az Emberi Erőforrások Minisztériuma állta, ahogy a nő munkaidő kedvezményét és útiköltség térítését is. A nyomozás addig jutott, hogy Szántait a rendőrség tavaly decemberben közokirat hamisítás alapos gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatta ki és rabosította. Az ügy már az ügyészségen van.

A lapnak egyik érintett sem nyilatkozott, a Jobbik-közeli Alfahírnek Szántai annyit mondott: „Nem is akarok nyilatkozni, főleg nem telefonon keresztül”. Az ügyben megkerestük a körzet fideszes jelöltjét, Navracsics Tibort is, akitől a következő választ kaptuk:

Tekintettel arra, hogy eljárás van folyamatban, a jogállamiság kritériuma azt követeli meg tőlünk, hogy annak lezárultáig ne nyilatkozzunk az ügyben.

A körzet összellenzéki jelöltje, Rig Lajos közben azt mondta, szintén a Sümegi Szónak, hogy „alacsonyan szállnak az érettségik”. Hozzátette:

Sok-sok milliót fizetnek ki olyan Fidesz-közeli embereknek, aki nem rendelkeznek iskolai végzettséggel, amijük van, arról pedig az derül ki, hogy hamisítványok. Szomorú, hogy a szorgalmas, dolgos badacsonytördemici embereket évekig becsapták. Azt gondolom, hogy ideje rendet tenni és nem folytatni azt, amit eddig műveltek!

Írásbeli kérdéssel is fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez, hogy megtudja, mikor emel vádat az ügyészség a tördemici ügyben, lefoglalták-e, el akarják-e kobozni a hamis okiratot, megpróbálják-e valakik befolyásolni a nyomozást, ezért nem volt-e még vádemelés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik