Közélet

Megkapta az engedélyt, bányát nyithat Kiskunlacházán a NER-közeli üzletember

MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Megkezdheti a kavicskitermelést Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a gazdasági holdudvarához köthető Balázs Attila cége a Kiskunlacháza- Délegyháza közötti hatalmas bányaterületen, írja a Népszava.

A lap értesülései szerint a környezetvédelmi engedélyt a múlt héten adták ki, az 2030 végéig érvényes, de csak az első 90 hektáros ütemre vonatkozik. A teljes 303 hektáros terület bányászati jogát egyébként nem a most engedélyt kapott társaság, a Lacházi Kavicsbánya Kft. nyerte el tavaly nyáron zárt állami pályázaton, hanem annak jogelődje, a Kvarchomok Bányászati és Feldolgozó Kft.m de mindkét cég ügyvezetője Balázs Attila.

A cikkben emlékeztetnek, az államot képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. kérelmére a Pest Megyei Kormányhivatal Bányafelügyeleti Osztálya augusztus elején összevonta a Kvarchomoknak hasznosításra átadott bányatelkeket, így vált egy tömbbé a 303 hektár. Ennek köszönhetően az egyszerűsített eljárását is csupán egyszer kellett végigjátszani.

A bányanyitáshoz már csak a környezetvédelmi működési engedélyt kellett megszerezni, amit elsőre a „termőföld mennyiségi védelme és közegészségügyi szempontok” alapján megtagadtak.

Végül ez a bátorság megingott, végül négy hónap alatt elbírálták Balázs Attila cégének kérelmét, amely a teljes 303 hektár bányászatára kért engedélyt, ahonnan összesen 23,8 millió köbméter (nedvességtől és kavicsmérettől függően 35-40 millió tonna) ipari ásványvagyont termelnének ki 2055-ig, vagy még tovább. Ugyan nem a teljes területre, de az első ütemre, 90 hektárra kiadták az engedélyt.

A délegyházi önkormányzat egyébként ellenezte a bányanyitást, több ellenérvet is felsorakoztattak. A cég által megrendelt szakvélemény szerint viszont a klímaváltozás szempontjából a gyorsan párolgó tóvidék a többi „fátlan élőhellyel” egyetemben inkább „profitálni látszik az éghajlatváltozásból” és az érintett bányaterület közelében lévő szikes talajok vegetációra „kedvező hatás prognosztizálható”. Vagyis a bányanyitás még jót is tesz szerintük.

Mindent összevetve a Pest megyei kormányhivatal végül nem talált kizáró okot a tervezett tevékenységgel kapcsolatban és egy nappal a kiegészítő dokumentáció beérkezése után kiadta a bányanyitáshoz szükséges engedélyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik