Közélet

444: Schadl György bosszúhadjáratot indított egy bíró ellen

A Völner-ügy kulcsfigurája, Schadl György ki akart szorítani egy másik végrehajtót a praxisából, de úgy érezte, hogy egy bíró akadályozza ebben, ezért bosszúhadjáratot indított ellene, és a lehallgatási jegyzőkönyvek alapján elérte, hogy az igazságszolgáltatás legfelső szintjén is fogadják – írja az 1734 oldalas nyomozati irat alapján a 444.

A lap cikksorozatának újabb részéből kiderül, Völner Pál és Schadl György 2021 májusában egy telefonbeszélgetés alkalmával egyetértett abban, hogy egy végrehajtó, aki ellen büntetőeljárás indult, veszélyes alak. Völner úgy vélte, „egy hatalmi ág” működését veszélyezteti, Schadl pedig szerette volna Cs.-t teljesen eltüntetni a végrehajtók közül, ezért még az is felmerült, hogy a sajtón keresztül csinálják ki.

A rendőrségi iratok rámutatnak, Schadl a végrehajtói karrierje elején épp a számára kellemetlenné vált Cs. irodájában tanulta ki a szakma alapjait, de az nem derül ki, mi okozta a konfliktust kettejük között.

Hiába indult ugyanakkor büntetőeljárás Cs. ellen, a már felfüggesztett végrehajtói megbízásának végleges visszavonása Schadl számára sem volt egyszerű feladat, mert azt egy bírósági állásfoglalás akadályozta, amit a Pesti Központi Kerületi Bíróság egyik csoportvezető bírája írt, és amivel Cs. hatékonyan tudott védekezni.

Schadlt ez kiborította, ezért 2021 júniusában több fronton is támadást intézett a bíró ellen, akit megpróbált kirúgatni az állásából, sőt, azt is igyekezett elintézni, hogy többet ne vehessen részt a végrehajtói szakvizsgákon.

Schadl kikaparta magának, hogy találkozhasson a Fővárosi Törvényszék elnökével, Tatár-Kis Péterrel, aki közölte vele, a bírót nem lehet kirúgni, de diszkomfortossá lehet tenni az életét, és a csoportvezetői megbízását is vissza lehet vonni.

Az érintett bíró a 444-től értesült arról, hogy a neve felbukkan a lehallgatási jegyzőkönyvekben, de nem kívánt erről nyilatkozni. A lap információi szerint még mindig csoportvezetőként dolgozik, de elővették amiatt, hogy Cs. megszerezte az állásfoglalást.

A 444 beszélt egy, a magyar bírósági rendszer működését jól ismerő szereplővel, aki teljesen életszerűnek nevezte a nyomozati iratokból kirajzolódó képet.

Kapcsolódó
Völner-ügy: a belvárosi Fidesz megtorpedózta Schadl György ingatlanvásárlásainak kivizsgálását
A fideszes polgármester szerint csak kampányolni próbál az ellenzék, és terelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik