Közélet

Hack Péter: Völner Pált törvényesen figyelhették meg

A tanszékvezető egyetemi tanár szerint sántít az az érv, hogy a fideszes politikust jogtalanul hallgatták le.

Hack Péter szerint a hatályos jogszabályok alapján egy mentelmi joggal rendelkezőt is meg lehet figyelni leplezett eszközökkel. Az ELTE Büntető Eljárásjogi és Büntetés-végrehajtási Jogi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára a Népszavában reagált arra, hogy Völner Pál ügyvédje szerdán közölte, törvénytelen volt a politikus elleni titkos információgyűjtés, mielőtt felfüggesztették mentelmi jogát.

A mentelmi joggal rendelkezők nem állnak a törvények felett.  

Mentelmi joggal rendelkezőknél a gyanúsítás, a kényszerintézkedés és a vádemelés tekintetében szükséges a védettség felfüggesztése,  de lehet titkos megfigyelést folytatni, telefont lehallgatni, iratokat bekérni, tanúkat meghallgatni, ez nem befolyásolja a munkájában,  amire a mentelmi jog vonatkozik – emlékeztetett.

Hack Péter nem látta a nyomozati anyagokat, csak a sajtóban megjelent információk alapján mondott véleményt, de abszurdnak tartaná ha a mentelmi jogot a lehallgatás elrendelése előtt kellene felfüggeszteni, és a parlamenti plénum előtt vitatnák meg, hogy le lehet-e hallgatni egy képviselőt, mert ez teljesen ellehetetlenítené az eljárást.

Az egyetemi tanár kitért arra is, ha ilyen eszközöket alkalmaznak egy parlamenti képviselővel szemben, arról előzetesen értesíteni kell az Országgyűlés elnökét, a nemzetbiztonsági bizottság elnökét. Előfordulhat, hogy valaki úgy kerül egy büntetőügybe, hogy nem ellene rendelik el a titkos-, vagy leplezett eszköz alkalmazását, nem az ő telefonját hallgatják le, hanem másét. Ilyenkor a nyomozási bírónak kell eldöntenie, a büntetőeljárásnál felhasználhatók-e azok az információk, amelyek így keletkeztek, például nem sérültek az adott személy jogai.

Az InfoRádióban korábban Hack Péter arról beszélt, a magyar jogtörténetben nem volt még példa arra, hogy az Igazságügyi Minisztérium ilyen magas rangú hivatalnokát ilyen súlyos bűncselekménnyel vádolják.

Kapcsolódó
Hack Péter: Völner Pál akár 10 év börtönt is kaphatna
Szerinte egy jogásznál a büntetés többszörösen súlyos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik