Belföld

Völner ügyvédje: A politikus megfigyelése, követése és lehallgatása törvénytelen volt

Palágyi Barbara / 24.hu
Palágyi Barbara / 24.hu

Miután újabb részletek derültek ki a vesztegetés elfogadásával gyanúsított Völner Pál fideszes országgyűlési képviselőt érintő nyomozati iratokból, az államtitkári posztjáról lemondott politikus védője közleményt juttatott el lapunkhoz.

Papp Gábor ügyvéd azt közölte:

  • A nyomozati iratok egy része alapján meggyőződése, hogy azok nem támasztják alá és nem igazolják a Völner Pállal szemben közölt gyanút.
  • Völner határozottan és következetesen állítja, hogy Schadl Györgytől (a végrehajtói kar elnökétől – a szerk.) soha nem kapott pénzt. Ezt pedig szerinte 444.hu által közölt lehallgatási jegyzőkönyv sem cáfolja, amely során egyébként Völner Pál neve el sem hangzik.
  • Szerinte a szerdán a sajtóban megjelent beszélgetés töredékek a nyomozati iratokból önkényesen kiragadott és a 444.hu szerkesztősége által a saját ízlése szerint összeválogatott részletek.
  • A nyomozati iratokban „gazdámként” emlegetett személy egyértelműen azonosítható, aki nem politikus és nem is közismert személy.

Figyelemre méltó, hogy az ügyvéd arról is ír, hogy a közölt telefonbeszélgetéseket 2021. áprilisától rögzítették, amiből szerinte az következik, hogy a korábbi hatósági tájékoztatástól eltérően már 2021. áprilisban folyt a nyomozás. Erről szólva közölte,

Az Országgyűlési törvény, mint sarkalatos törvény rendelkezése és ezzel összhangban a büntető jogtudomány szerint országgyűlési képviselő ellen folyó büntetőeljárásban nem értékelhető bizonyítékként az olyan leplezett eszközből származó adat, amelyet az országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztése előtt szereztek be, ami azt jelenti, hogy Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztése előtti megfigyelése, követése és lehallgatása törvénytelen volt.

Völner Pál mentelmi jogát hivatali vesztegetés elfogadása miatt kérte ki Polt Péter legfőbb ügyész tavaly év végén. Polt a beadványában azt írta, hogy a megalapozott gyanú szerint Völner hosszú időn keresztül, rendszeresen, lényegében fizetésként, alkalmanként 2-5 millió forintot fogadott el Schadltól, akit már november elején letartóztattak. A Legfőbb Ügyészség gyanúja szerint a végrehajtói kar elnöke összesen 83 millió forintot adott át az államtitkárnak a többi között azért, hogy azokat a személyeket nevezzék ki végrehajtónak, akiket a kar elnöke támogatott, valamint hogy az Igazságügyi Minisztérium hatáskörébe nem tartozó támogatásokat nyerjen el a Schadl által megjelölt személy vagy cég.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik