Közélet koronavírus

Erőteljesen nő az új fertőzöttek száma Dél-Afrikában

Guillem Sartorio / AFP
Guillem Sartorio / AFP

Minden bizonnyal a koronavírus múlt héten felfedezett omikron variánsa miatt nőtt a többszörösére a napi új fertőzöttek száma Dél-Afrikában, erről az ország egyik vezető járványügyi szakértője beszélt.

Vasárnap 2800 új esetet diagnosztizáltak, egy héttel korábban pedig még csak 500 környékén volt a napi pozitív tesztek aránya.

Valószínűsíthető, hogy az új variáns gyorsabban terjed, és ezáltal több eset is lesz

– mondta Dr. Salim Abdool Karim az egészségügyi minisztérium online tájékoztatóján.

Mint fogalmazott, ő arra számít, hogy a hét végére több mint 10 ezer új fertőzött lesz az országban naponta, a kórházakra nehezedő nyomás pedig két-három héten belül felerősödik.

Még ha az omikron klinikailag nem is rosszabb és a beszámolók szerint nem kell vörös zászlót lengetnünk, az esetszám növekedése valószínű a vírus terjedőképessége miatt

– tette hozzá.

Dél-Afrika mindeközben arról tájékoztatott, egyelőre nem tudják megmondani, hogy a koronavírusos halálesetek mekkora százalékáért felel jelenleg az omikron variáns, ugyanis nem végeznek genom szekvenálást minden diagnosztizált páciensen.

Az Egészségügyi Világszervezet szintén hétfőn azt közölte, nagyon komoly globális kockázatot jelent az omikron. Vasárnap egy másik dél-afrikai szakértő arról beszélt, egyelőre az omikronnal diagnosztizált pácienseknek nincsenek általánosságban súlyosabb tüneteik, amelyekből néhányat példaként fel is sorolt. Szintén biztató jel lehet, hogy egy portugál klubnál 13-an is megfertőződtek, de egyelőre senkinek nincs komolyabb baja.

Kapcsolódó
460 covidos beteg halt meg az elmúlt három napban, visszaesett a lélegeztetőgépen lévők száma
Kicsit furcsa ellentmondás, mert a kórházban kezelt betegek száma nőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik