Czeglédi Zsolt / MTI
Nagyvilág koronavírus

Kereket oldott két koronavírusos egy holland karanténhotelből, ahol az omikronnal fertőzötteket helyezik el

Megszökött két ember Hollandiában egy karanténhotelből, a határrendőrség vasárnap fogta el őket egy Spanyolországba induló légijáraton – közölték a helyi hatóságok.

A pár egy olyan szállodából oldott kereket, ahol a Dél-Afrikából érkezett, koronavírusra pozitívan tesztelt embereket helyezik el, akiknél egyébként a SARS-CoV-2 omikron nevet kapott új variánsát is kimutatták, írja az MTI.

A szökevényeket a rendőrség átadta az egészségügyi szerveknek, azok pedig ismét haladéktalanul karantén alá helyezték a párost.

Egy holland hatósági szóvivő korábban közölte, hogy a karanténhoteleknél a rendőrség és egyéb biztonsági erők látnak el őrszolgálatot. Oka van a biztonsági intézkedéseknek – tette hozzá az illetékes. A pár szökését megelőzően néhány órával Hugo de Jonge holland egészségügyi miniszter leszögezte, hogy a hatóságok biztosítani fogják a vesztegzárelőírások betartását.

A holland közegészségügyi intézet (RIVM) vasárnapi jelentése szerint 13 fertőzöttnél mutatták ki az új koronavírus omikron variánsát a Dél-Afrikából pénteken Amszterdamba érkezett repülőgép utasai közül. A 624 utasból érkezéskor egyébként 61 embernek lett pozitív a koronavírustesztje.

A fertőzötteket egy Amszterdam közelében lévő őrzött hotelben szállásolták el, ahol legalább öt napig kell maradniuk. Azoknak az utasoknak, akiknek a tesztje negatív volt, ugyancsak öt napig önkéntes karanténba kell vonulniuk. Ellenőrizni fogjuk, hogy valóban tartják-e magukat a szabályokhoz – jelentette ki de Jonge újságíróknak nyilatkozva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!