Nagyvilág koronavírus

Omikron variáns: Izrael és Japán lezárja a határait

JACK GUEZ / AFP
JACK GUEZ / AFP

Izrael és Japán megtiltja a külföldiek beutazását az országba, Marokkó pedig két hétre teljesen leállítja a beérkező repülőjáratok fogadását. Ezek az eddigi legszigorúbb intézkedések a múlt héten felfedezett omikron variáns terjedésének megállítása érdekében, írja a Guardian.

Izrael a határzár mellett megtiltotta az utazást 50 afrikai országba, a hazaérő izraelieknek pedig kötelezően karanténba kell vonulniuk hétfőtől.

Fumio Kishida japán miniszterelnök szintén hétfőn jelentette be, hogy a koronavírus új mutánsának megjelenése miatt nem léphetnek be átmenetileg külföldiek az országba. A beutazási tilalom kedden lép életben.

Az ázsiai országban a lakosság 76 százaléka vette már fel mindkét oltást, és várhatóan jövő hónapban kezdik el beadni az időseknek és az egészségügyi dolgozóknak az emlékeztető dózist.

A marokkói külügyminisztérium tájékoztatása szerint azért döntöttek a légi forgalom korlátozása mellett, hogy az járványkezelésben eddig elért eredmények ne legyenek veszélyben és hogy megvédjék az állampolgárok egészségét. Az észak-afrikai országban az egyik legmagasabb az átoltottság a kontinensen.

Az omikron variánst eddig több mint egy tucat országban azonosították Európában, Afrikában és Ázsiában valamint Észak-Amerikában.

Mindeközben Nagy-Britannia hétfőre összehívta a világ hét legfejlettebb iparú országát, valamint az Európai Uniót tömörítő G7 csoport egészségügyi minisztereinek rendkívüli ülését az omikron miatt. Jelenleg Nagy-Britannia látja el a soros elnökséget a G7 csoportban, amelynek rajta kívül Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Államok, Kanada, valamint az Európai Unió is tagja.

Az omikront elsőként Dél-Afrikában mutatták ki, de a helyi orvosszövetség elnöke szerint a dél-afrikai fertőzöttek között eddig egyetlen esetben sem okozott súlyos megbetegedést.

Koronavírus

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik