Marjai János / 24.hu
Közélet

Idősotthon megszüntetésén lángolt fel a vita a Fővárosi Közgyűlésben

Az is kiderült, hogy egy rakat trolit beszerez Budapest. Közben az ellenzékbe szorult Fidesz Karácsony Gergelyt támadta, kérdezvén, az elbukott kormányfőjelölti kampánya után mikor tervez visszatérni a főváros élére.

A főváros 2023 végéig 48 új, alacsonypadlós trolibuszt vásárol – döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A testület egyhangúlag támogatta, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) – élve az opciós lehívási lehetőségével – megrendeljen 48 (12 szóló és 36 csuklós) Solaris-Skoda Trollino típusú trolit – írja az MTI.

Az új, alacsonypadlós trolibuszok ára mintegy 26,7 millió euró, azaz 9,6 milliárd forint. Ezt a fővárosi önkormányzat biztosítja úgy, hogy 2022-ben e célra 210 millió forintot, 2023-ban pedig 9,4 milliárd forintot különítenek el. Az elfogadott előterjesztés szerint a gyártó nem kér előleget.

A trolik 2022 végétől 2023 végéig érkezhetnek Budapestre.

A képviselők 16 igen és 12 nem szavazattal elfogadták az előterjesztő, Tüttő Kata főpolgármester-helyettes azon módosító javaslatát, amivel felkérték Karácsony Gergely főpolgármestert, kezdjen egyeztetést a kormánnyal és az Európai Beruházási Bankkal, hogy a járműbeszerzést a bankkal megkötendő új hitel-keretszerződésből finanszírozhassák. Tüttő „védőhálónak” nevezte azt, hogy hitelből is finanszírozható legyen a vásárlás.

Lesz lakásügynökség?

A testület egyhangúlag fogadta el Budapest 2021 és 2027 közötti integrált területi programját, amit megküldenek a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának, majd a kormány dönthet róla. Az előterjesztés szerint az elérhető támogatás keretösszege 84 milliárd forint. A dokumentumban 11 programot határoztak meg, köztük a lakásügynökség felállítását, a lakásállomány felújítását és bővítését, komplex egészségügyi, szociális és munkaerőpiaci támogatást, valamint a zöldfelület-fejlesztéseket célzó egészséges utcák programot.

Idősotthoni átalakítások

A Fővárosi Közgyűlés az idősotthoni férőhelyekről szóló előterjesztés elfogadásával jóváhagyta a Semmelweis Egyetem és a főváros közötti, a Hőgyes-Schöpf-Mérei Gyógyszerkutatási Centrum fejlesztéséhez szükséges nyilatkozatot, amiben az önkormányzat vállalja, hogy legkésőbb 2022 nyarán átadja a Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonának IX. kerületi Knézich utcai telephelyeként működő ingatlant. Ezért a főváros nettó 1 milliárd 18 millió forintot kap, amit a szerdai döntés értelmében a kieső idősotthoni férőhelyek pótlására és új férőhelyek kialakítására kell fordítani.

A képviselők döntöttek arról a módosító javaslatról is, miszerint a főváros jogutóddal meg kívánja szüntetni a Baross Utcai Idősek Otthonát.

Az egyik jogutód intézmény a Vázsonyi Vilmos Idősek Otthona lenne, és ezen intézmény használatába kerülne a megszűnő szociális intézmény székhelye. A másik jogutód a főváros gödöllői idősek otthona lenne, ami a megszűnő intézmény két telephelyét kapná meg. Így az előbbi idősotthon 400, míg az utóbbi 428 férőhelyessé válna. Az idősotthoni férőhelyekről szóló előterjesztést hosszas vita után végül 16 igennel, 12 nem szavazat ellenében fogadta el a közgyűlés.

Ritka fideszes-ellenzéki egyetértés

A vitában Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője azt kérte, vegyék le a napirendről és később tárgyalják a javaslatot, mert az „több sebből vérzik”. A politikus morális kérdésnek, egyúttal aggályosnak nevezte, hogy az idősotthoni funkciók ellátására alkalmas ingatlan vásárlására érkezett egyetlen pályázat olyan cégé, amiben a celldömölki MSZP-s alpolgármester és egy szocialista önkormányzati képviselő résztulajdonos.

Baranyi Krisztina (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) IX. kerületi polgármester szintén azt javasolta, vegyék le napirendről az indítványt, mivel szerinte az nem alkalmas arra, hogy a testület megtárgyalja. A vitában kitért arra is, hogy kerületének súlyos érdeksérelmet okoz a Semmelweis Egyetem tervezett beruházása.

Szigetet a Szigetnek

A képviselők egyhangúlag támogatták, hogy a fővárosi önkormányzat öt évre szóló közterület-használati megállapodást kössön a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft.-vel az Óbudai-szigetre a Sziget Fesztivál és a Gyerek Sziget tervezhetőbb megvalósításáért. A társaságnak a megjelölt közterületek meghatározott időszakos használatáért 2022-ben nettó 150 millió forint kell fizetnie.

A közgyűlés egyhangúlag döntött arról is, hogy a Deák Ferenc téren az evangélikus templom előtti területen, valamint a Városháza parkban bűnmegelőzési céllal kamerákat telepítenek.

Hol volt Karácsony?

A napirend előtti vitában Láng Zsolt azt mondta: Karácsony Gergely az elmúlt két évben városvezetés helyett politikai kampányt folytatott azért, hogy miniszterelnök-jelölt legyen, azonban „ez nem sikerült, kudarcos lett”. Feltette a kérdést:

Számíthatunk arra, hogy a következő három évben Budapesttel foglalkoznak? Megunta véglegesen ezt a foglalatosságot, vagy van kedve és elszántsága folytatni a munkát? Mikor jön vissza?

Arra is választ várt Karácsonytól, mire gondolt akkor, amikor egy nyilatkozatában az alkotmányos béke feltételének nevezte a Fidesz és szavazói „megszüntetését”. Karácsony ezekre azt mondta, nem kell visszajönni a főpolgármesteri pozíciójába, mert el sem ment. Majd arról beszélt, hogy amíg Magyarországon a jobboldalon van egy olyan csoportosulás, amely fenntartja magának a jogot, hogy meghatározza, ki tartozik a nemzethez és ki nem, és a nemzet fővárosát pénzügyi és politikai szempontból tönkre akarja tenni, addig Magyarországon nem lesz alkotmányos béke.

Szavai szerint amíg a Fidesz ilyen párt, addig Magyarországon akkor sem lesz alkotmányos béke, ha a jelenlegi kormánypárt ellenzékben lesz.

Ajánlott videó