Belföld

A Fővárosi Közgyűlés megszavazta a Városliget beépítését megakadályozó módosítást

Megszavazta a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) módosítását szerdán a Fővárosi Közgyűlés: 18-an támogatták, 10-en ellenezték a javaslatot, egy képviselő pedig tartózkodott. A módosítás megszünteti a meg nem kezdett kivitelezésű nagylétesítmények, azaz az új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Fővárosi Városligeti Színház, valamint egyes kiszolgáló, kiegészítő rendeltetésű önálló vendéglátó és kereskedelmi létesítmények építési helyét. A cél, hogy a tervezett épületek helyén teljes értékű zöldfelület alakulhasson ki elsődlegesen közparki funkcióval.

A közgyűlés előtt néhány órával egy új kormányrendelettel akarták kicselezni a fővárost, amely átírja a Liget-projektre vonatkozó közigazgatási eljárási rendet. A rendelet a vitás esetekre felülírja a főváros által elfogadott építési szabályzatot, sőt az országos településrendezési és építési követelményeket, az úgynevezett OTÉK-ot is.

A közgyűlés elfogadta Karácsony Gergely főpolgármester indítványát, amely a Kós Károly sétány főúthálózati szerepköre megszüntetésének közlekedési feltételei közé emeli be azt, hogy a Szegedi út és a Nagy Lajos király útja között közvetlen közúti kapcsolatot teremtsenek a vasúti sínek különszintű keresztezésével.

A javaslat elfogadása előtti vitában Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője hangsúlyozta: a közgyűlés mostani döntése jogszerűtlen, mivel az ellentétes a témában kedden született kormányrendelettel. Karácsony Gergely pedig arról beszélt, hogy a városvezetés nagyvonalú kompromisszumot ajánlott a kormánynak azzal, hogy hagyták a Városligetben már elkezdett beruházások befejezését. A főpolgármester szerint több engedményt már nem tudnak tenni, elvi alapvetésük ugyanis, hogy a Városligetet nem lehet beépíteni. Megjegyezte, a főváros korábban elfogadott stratégiája szerint minden hasonló fejlesztést a rozsdaövezetben kellene megvalósítani, ráadásul nem tömbösítve, hanem a városban elszórtan létrehozva.

kiemelt kép: Farkas Norbert/24.hu 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik