Közélet

Lemondott a médiahatóság elnöke, 9 évre így még a jelenlegi kormánytöbbség választhat utódot

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A 24.hu információja szerint október 31-ei hatállyal lemondott posztjáról Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, egyben a Médiatanács elnöke. Úgy tudjuk, Karas már tudatta is a döntését Áder János köztársasági elnökkel.

Értesülésünket az NMHH Kommunikációs Igazgatósága péntek délután megerősítette. Mint írták, a 2013-ban „több évtizedes ügyvédi és szakjogászi munkája után” megválasztott elnök a lemondását „új szakmai kihívások keresésével indokolta”.

A politikai logika alapján viszont aligha csak az új kihívások keresése áll a döntés hátterében.

Karas Monikát a miniszterelnök javaslatára 2013. augusztus 19-én nevezte ki az NMHH élére az államfő – az az év áprilisában elhunyt egykori fideszes képviselő, a médiahatóságot 2010 óta vezető Szalai Annamária helyére –, a kinevezéssel Karas automatikusan a Médiatanács elnökjelöltjévé vált, a parlament pedig 2013. szeptember 9-én meg is választotta kilenc évre a testület élére az ehhez szükséges kétharmados többséggel.

A kinevezése tehát 2022 szeptemberében járna le – már a jövő tavaszi országgyűlési választás után. Az elnököt ráadásul a hatályos médiaszabályozás alapján nem lehet újraválasztani.

A lemondása viszont megnyitja az utat azelőtt, hogy még a jelenlegi kormánytöbbség döntsön az utódlásról, kilenc évre bebetonozva az idén 40 milliárd forintos büdzsé felett rendelkező médiahatóság, valamint a médiaszolgáltatók működését ellenőrző és elvben a piaci koncentrációt megakadályozó Médiatanács új vezetőjét.

Karas Monika korábban a Simicska Lajoshoz tartozó médiabirodalom jogásza volt, és vezetése alatt az NMHH finoman szólva semmiféle akadályt nem gördített a jobboldali médiakoncentráció elé.

Amint arról lapunk beszámolt, Karas Monikával meglehetősen nagyvonalú volt a törvényhozás: 2019 nyarán megháromszorozták, 1,3 millió forintról havi négymillió forintra emelték a fizetését. Karas a Médiatanács elnökeként további 400 ezer forint tiszteletdíjra volt jogosult, míg a médiatanács tagjai – akiket egytől egyig a Fidesz jelölt a tisztségre – fejenként havi 1,6 millió forintra.

A Médiatanács négy tagját ugyancsak kilenc évre 2019 decemberében választotta meg az Országgyűlés kormánypárti többsége, közülük Hankiss Ágnes idén augusztusban elhunyt. Az ő utódját egyelőre nem sikerült megtalálni, mivel a Fidesz úgy sem támogatta az ellenzék jelöltjét, hogy ő maga addig nem nevezett meg másik jelöltet a Médiatanácsba.

Frissítünk!

Cikkünk megjelenése után a közmédia már tovább is osztotta a lapokat, e szerint Karas Monika az Állami Számvevőszék alelnöke lesz, a médiahatóságot pedig Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora vezetheti majd. Koltay 2019-ig a Médiatanács tagja volt, szakértőként szerepe volt már a jelenlegi médiatörvény megalkotásában is.

A napokban az is kiderült, hogy a kormányoldal – egy korábbi jogalkotási hiányosságot pótolva – csak úgy tenné lehetővé Polt Péter legfőbb ügyész parlament általi menesztését, ha ehhez megvan a képviselők kétharmadának szavazata (ráadásul ennek is az a feltétele, hogy a köztársasági elnök kezdeményezze a főügyész leváltását). Mivel a legfőbb ügyész megválasztásához is kétharmados többség kell, ez logikusan hangzik, de aligha véletlen, hogy ez ügyben a parlamenti választás közeledtével kaptak észbe a Fideszben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik